Annons
Nyheter

Idealen blir aldrig rätt

För tjugo år sedan orsakade Anna Nicole Smith trafikkaos på svenska gator när H&M valde att ha henne till årets julmodell för underkläder.
Nyheter • Publicerad 9 december 2013

1993 var bilderna på Smith för utmanande och för kurviga. Ett par år senare var modellerna för smala, och tidigare i höstas fick en annan underklädeskampanj kritik för att vara kvinnofientlig då den flörtade med dominanslekar från erotiska noveller.

Kvinnors utseenden är fortfarande kontroversiella, och många verkar ha en stark åsikt om hur de borde vara. Antingen är det modellvärldens smalhetsideal som är sjukt, kändisarnas byster, eller tonåringens sminkade egentagna instagrambild. Träning, kost och hälsa är ständigt aktuella frågor, men när det handlar om en kvinnas träning, kost och hälsa verkar det bara grunda sig i hur hon ser ut, och inte hur hon mår själv.

Annons

En man som lägger ner mycket av sin tid på kost och träning får ofta höra hur driftig, stark och ambitiös han är. Han kan testa dieter okommenterat eftersom att omgivningen förväntar sig att han har läget under kontroll, kanske dricker den där proteindrycken för att bygga lite mer muskler, eller fastar större delen av dygnet för att magrutorna skall synas ordentligt. En kvinna som prövar nya dieter och träningsformer betraktas bra mycket mer skeptiskt, varnas för ätstörningar och anses inte riktigt kunna ta hand om sig själv.

Det finns givetvis undantag, men generellt brukar utseendefixering målas upp som ett problem kvinnor skall räddas ifrån. En stor tidning uppmanade nyligen kvinnor att visa upp sig osminkade på bild, i en annan tidning skrev en krönikör om att det inte är för att tjusa män som kvinnor är smala på catwalken. I båda fallen ville avsändaren väl, men de lyckades ändå inte hålla sig ifrån att värdera olika ideal.

Utseendet bidrar till det första intrycket man ger när man träffar någon, men för kvinnor verkar det i bland som att det är det enda intrycket som stannar. En flicka får redan som barn höra hur söt och fin hon är, och en kvinna är främst snygg, tråkig, konstlad eller naturlig. Om man vill ge sig på en förolämpning kallar man henne tjock och ful.

Många som anser att modellvärlden eller kändisidealen är förkastliga lyfter fram den ”naturliga skönheten” trots att den mer än något annat är svåruppnåelig och kräver både rätt genetiska förutsättningar och stor tidsåtgång att återskapa. Modellvärlden är ofta smal men samtidigt avsexualiserad. Bland de mest framgångsrika artisterna och skådespelarna finns kvinnor som skapat sin egen stil, bortom andras föreställningar om hur de borde vara.

Tänk om fler i stället för att kritisera idealen lät kvinnor själva få avgöra hur de ska se ut, och lita på att de inte behöver omvärldens bekräftelse på sin skönhet för att fungera som människor.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons