Annons
Nyheter

Ersätt donatorer ordentligt

Sedan Region Skåne höjde ersättningen till de kvinnor som ställer upp som äggdonatorer från 3 000 kronor till 11 000 kronor har köerna försvunnit och regionen kan till och med hjälpa barnlängtande par från andra län.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2013

Den höjda ersättningen är en del av ett tvåårigt försök och skall utvärderas i maj nästa år.

Elvatusen kronor kan låta som mycket pengar, men donatorn behöver lägga flera dagar på förberedande läkarbesök, utstå smärta när ägget skall tas ut, och behandlas med hormoner i flera steg. Bland biverkningarna återfinns huvudvärk, humörsvängningar och torra slemhinnor, i vissa fall ännu värre. Det är helt enkelt en rimlig ersättning för den insats hon gör, kanske till och med i minsta laget.

Annons

Familjebildning och barnalstrande är ständigt aktuella frågor, trots att det borde vara en privatsak. I Danmark har de politiska partierna börjat formulera handlingsplaner för att få upp barnafödandet som är på rekordlåga nivåer. Fler blir föräldrar när de är allt äldre, och fler söker hjälp i vården för att få barn. De kortade skånska äggdonationsköerna har till och med gjort att danska par har kunnat söka sig till Sverige för att insemineras.

Donationsersättningen borde ha höjts långt tidigare, men tyvärr finns det fortfarande en föreställning att människor, framför allt kvinnor, skall ställa upp med sin tid, kropp och svett av ren godhet. Att vilja bli ersatt för den insats man gör anses av många lite fult, oavsett om det handlar om att kräva högre lön inom vården, bättre ersättning för donerade könsceller, eller kompensation för att man utsätter sin kropp för risker.

Det är klart att donation av celler som ägg och spermier eller blod och stamceller från ryggmärgen inte kan jämföras med arbete. Det går bara att donera en begränsad mängd utan att själv fara illa, och eftersom det handlar om andras liv och hälsa måste säkerheten vara hög. Ingen gynnas om donatorer skulle ljuga om sin egen hälsa för att komma åt snabba pengar.

På samma sätt som att donatorn inte bör se ersättningen som det enda skälet till att ge bort delar av sig själv, får det inte handla om utnyttjande åt andra hållet. Det är rimligt att ersätta sveda och värk ordentligt, inte minst när givaren utsätter sig själv för hälsomässiga risker. En ordentlig kompensation minskar dessutom risken att donatorer känner sig utnyttjade av nära, eller att kära hamnar i svårhanterliga tacksamhetsskulder på självuppoffringens altare. Den som donerar skall kunna vara säker på att inte förlora ekonomiskt under resans gång. 

Fler donatorer behövs ständigt, att köerna för äggdonation försvunnit i Skåne är ett tecken på att ersättningen har betydelse. Kanske gör det helt enkelt att färre känner sig utnyttjade och därför tar steget mot att hjälpa en medmänniska i behov av vård. Det är en utveckling som gynnar alla.

Johanna Nylander är marketing- och PR-manager i Köpenhamn.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons