Annons
Nyheter

Det är din röst – eller Russell Brands

Den brittiska skådisen Russell Brand vill ha en modern revolution.
Nyheter • Publicerad 11 november 2013

I en intervju som blivit en viral internetsuccé håller han ett långt tal som förkastar hela det rådande politiska systemet. Han tycker att demokratin är föråldrad och att det inte är någon idé att rösta så länge det inte finns något ordentligt alternativ. Han vill ha en socialistisk stat som lyssnar på folket och han vill reglera storföretagen mycket hårdare.

När man tittar på hur politiken fungerar och hur långt iväg makten är från medborgarna är det inte konstigt att många håller med Brand. Det är svårt att se hur mycket en röst påverkar. Allra mest kanske det märks i EU där det finns flera parlamentariker som öppet bara vill håva in så mycket pengar som möjligt. De stödjer oblygt populistiska förslag lätta att kommunicera till hemmapubliken för att hålla sig kvar vid makten en mandatperiod till.

Annons

Just nu håller de flesta politiska partierna på att bestämma listorna över de kandidater de vill skicka ner till Bryssel efter vårens europaparlamentsval. Det kanske låter som en intern angelägenhet för partimedlemmar, men få parlamentariker kryssar sig in på personliga mandat, utan det är oftast den eller de som har de översta platserna på listorna som har en reell chans att komma in. Det är nu som en stor del av valet avgörs.

I EP-valet är röstandet som lägst, helt enkelt för att många resonerar som Brand. Man underkänner systemet och vill inte legitimera det med sitt engagemang. Problemet är att de dåliga politikerna inte bryr sig om det, utan tackar och bockar när de får fem år till med makt. Valen är de tillfällen som finns att på riktigt avsätta dem som gjort ett dåligt jobb, men det utnyttjas alldeles för sällan. Kanske finns det inte några perfekta alternativ, men man kan ersätta en usel politiker med någon som har chansen att vara lite bättre.

Det är lätt att som politiker följa med vinden och satsa på frågor som ger snabba rubriker, inte minst när man talar om system likt europaparlamentet som lätt tenderar att vara alldeles för långt borta och verka alldeles för byråkratiskt. Men besluten i EU påverkar vardagen i Skåne oavsett. De hårt arbetande politikerna syns inte i bruset eftersom de håller sig utanför spelet och det lönar sig sällan att tänka längre än tills nästa val.

Politiken saknar långsiktighet och ordentlig respekt för människors integritet. Få problem har snabba lösningar, men det har blivit lättare för politiker att föra en enkel symbolpolitik och driva snabba frågor för att vinna tillfälliga opinioner. Det genomarbetade och genomtänkta faller i skymundan eftersom det ständigt krävs offer på mediealtaret och nya pekpinnar att uppröra sig över, vare sig det är i tv-soffan eller runt köksbordet. Nästa år är det val, då gör en röst skillnad.

Petter Birgersson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons