Annons
Nyheter

Avveckla ränteavdraget

Tänk om man kunde sänka priserna på boende, minska skuldsättningen och samtidigt frigöra mellan 20–30 miljarder i skattemedel? Det finns ett enkelt sätt att göra det, och det vore att avskaffa ränteavdraget.
Nyheter • Publicerad 16 september 2013

Trots att det är ett av de allra vanligaste avdragen är det sällan man hör politiska debatter om ränteavdragets existens. Avdraget, oftast på ett bostadslån, gör det billigare att låna stora mängder pengar och är en grundläggande del i många bostadsägares ekonomi. Gruppen människor som äger sin egen bostad är helt enkelt för viktig för att något av de stora partierna skall vilja ge dem några försämringar.

Problemet är att det över tid finns en rad försämringar som är orsakade av ränteavdraget. Priserna på bostadsmarknaden har trissats upp till bubbelnivåer eftersom människor lånar höga belopp till låg månadskostnad, och många har lånat mer pengar än de någonsin kommer klara av att betala tillbaka.

Annons

Den som inte får lån alls, eller som betalar av sina skulder har inget att dra av på skatten, och incitamenten att amortera är få. I praktiken är det fördelningspolitik som gynnar en belånad medelklass på bekostnad av de som hyr eller som äger sitt boende utan inblandning av en bank.

Givetvis kan man inte avskaffa ränteavdraget över en natt, men det borde vara ett långsiktigt politiskt mål att avveckla det över tid. Om man trappade ner på avdraget ett par procentenheter om året skulle de flesta hinna anpassa sig, och pengarna hade till exempel kunnat användas till att sänka reavinstskatten, eller till sådant som gynnar alla, som de där jobbskatteavdragen.

På sikt skulle en bostadsbubbla kunna förhindras, och fler skulle tjäna på att amortera av sina lån istället för att se dem som en statisk hyra. Till skillnad från andra avdrag som antas leda till fler jobb och ökad tillväxt, är ränteavdraget i praktiken en lägre skatt för de med ett stort lån på banken.

Nu vore ett ypperligt läge att börja avveckla ränteavdraget. Ett femte jobbskatteavdrag är på väg som kommer ge ett större utrymme i plånboken för de flesta hushåll, riksbanken spår att reporäntan kommer vara fortsatt låg det närmaste året, och IMF, den internationella valutafonden, menar att landet måste ta itu med den höga belåningsgraden för att motverka en bostadsbubbla och ekonomiskt kaos.

Vad som saknas är politiker med ambitioner längre än till nästa valrörelse, och en systemförändring som i längden skulle gynna alla som vill ha en hållbar ekonomi.

Politiker talar gärna om att det skall löna sig att arbeta, men det borde vara minst lika viktigt att det lönar sig att spara och att vara fri från skuld. Ränteavdraget är en spark i ansiktet mot de som försöker göra rätt för sig och det kostar samhället många miljarder om året som borde läggas på annat. Det är dags att avveckla ränteavdraget.

Johanna Nylander är marketing- och PR-manager i Köpenhamn.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons