Annons
Nyheter

Avbyråkratisera apoteken

Det är över fyra år sedan som apoteksmarknaden omreglerades och det blev möjligt för andra aktörer än det offentliga att driva apotek och hantera receptbelagda mediciner.
Nyheter • Publicerad 2 september 2013

Många regler kvarstår, men antalet olika apotekskedjor och företag vittnar om att det uppenbarligen finns ett intresse för marknaden.

Från vänsterhåll hörs det ibland att apoteksreformen varit misslyckad, att tillgängligheten och servicen försämras, och att det blir dyrare för samhället när man inte kan täcka upp förlusterna av att sälja receptbelagda mediciner med monopolvinster från receptfria piller.

Annons

Andra menar att det är förvirrande när det finns så många olika apotek att välja på, att det inte går att få reda på vilket apotek som har ens utskrivna läkemedel på lager, eller att de mest verkar lägga tid och energi på att sälja smink, sexleksaker och hudkrämer.

Sedan apoteksmarknaden omreglerades har ett landsbygdsapotek försvunnit, och det berodde på att en vårdcentral lades ner. I de flesta städer har apoteken blivit fler, öppettiderna generösare och servicen förbättras. I Ystad kan man numera hämta ut recept ända till klockan 18 på kvällarna, och i Trelleborg finns hela sex olika apotek att välja på. Det krävs färre omvägar och kortare köer för att få tag på livsviktig medicin, och det finns fler som kan beställa hem ovanliga läkemedel.

Apotekssystemet lider fortfarande av några stora brister. Receptbelagda läkemedel bekostas till stor del av det offentliga genom högkostnadsskyddet, och reglerna om ersättningsmediciner för att alltid ge billigast pris är en planekonomisk svårlöslig härva.

Det är dessutom obegripligt att det fortfarande inte verkar finnas ett gemensamt lagerregister för de olika apotekskedjorna så att man kan ta reda på ifall en medicin kan finnas hos ett närliggande apotek. Samtidigt borde utlämningsställena enkelt kunna bli fler och kopplas ihop med andra verksamheter.

För fem år sedan var apoteken färre, och på många orter gick det inte att få tag på receptfria läkemedel som allergimedicin eller värktabletter en söndagseftermiddag. I dag säljs dessa i matbutiker, bensinmackar och i kiosker och man behöver inte längre hålla sig med ett välfyllt medicinskåp hemma för att förekomma mensvärk, migrän eller rinnande allergiögon. Receptbelagda läkemedel kan beställas hem via nätet och hämtas upp hos det lokala postombudet efter bara någon dag.

Det var inte bättre förr, och det vore olyckligt om bristerna i dagens apotekssystem ledde utvecklingen tillbaka i tiden. Det skulle vare sig hjälpa dem som regelbundet hämtar ut recept, eller de som köper egenvårdsprodukter då och då. Lite mer kan göras, som att öppna upp näthandeln för fler, eller samordna ett register för alla apotekslager.

En återgång till det gamla är bara onödig byråkrati.

Johanna Nylander är marketing- och PR-manager i Köpenhamn.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons