Annons
Insändare

Visst är fiskmåsar värda något

Insändaren från ÅG (den 6 augusti) angående en skadad fiskmås innehåller ojusta påhopp och felaktigheter.
Publicerad 15 augusti 2019 • Uppdaterad 22 augusti 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten menar att de värnar om alla fåglar.
Skribenten menar att de värnar om alla fåglar.Foto: Bo Åkesson

Vi värnar alla fåglar och för fiskmåsens del kan berättas att vi hanterade 99 sådana under juni och juli detta år. Tyvärr är skadebilden för fiskmås oftast mycket allvarlig och vi fick därför nöja oss med att kunna kurera 28 stycken, alltså tre av tio i runda svängar. Uppklarningsprocenten för alla fåglar tillsammans ligger normalt på 40 procent. Alltså räddar vi fyra av tio till livet. Inte en av tio som ÅG skriver.

Den aktuella fiskmåsen hade ett gravt brott på vingens överarm. Benpiporna stack ut på ömse sidor av brottet och all vävnad i sårområdet var torrt och dött. Den skulle aldrig kunna flyga igen, inte ens med dansk expertishjälp. Konsekvensen för individen hade dessutom blivit densamma även om det handlat om en örn eller en berguv.

Annons

Alla vi som rehabiliterar vilda fåglar har en huvudregel att följa. Nämligen att den aktuella fågeln ska kunna leva ett fungerande vilt liv efter vården. Kan den inte det är avlivning det enda alternativet. Att leva som handikappad är inget alternativ för ett vilt djur.

Kenneth Bengtsson,

Fågelskydd Spillepeng

Annons
Annons
Annons
Annons