Annons
Insändare

Visits skattesmäll vilar på politiska beslut

I TA (den 28 mars) läser vi om kommunens alla hisnande turer med den turistorienterade verksamheten AB Visit Trelleborg.
Publicerad 2 april 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har reagerat på TA:s artikel om den skattesmäll som drabbar Visit Trelleborg,
Skribenten har reagerat på TA:s artikel om den skattesmäll som drabbar Visit Trelleborg,Foto: Henrik Holmberg / TT

Bolagets ledning har enligt artikeln helt struntat i, säkert kostsamma, påpekanden från tre på varandra följande påpekanden från revisionskonsulter om skatteupplägget – 'en skattemässig risk' som en av dessa konsulter uttryckte det. - Tyvärr tas ingen eller ringa hänsyn till revisionens uppdrag – även om dryga ersättningar utgår.

Maarja Edman, extern vd, pekar med hela handen på att Visits verksamhet är helt styrd av ägaren, det vill säga Trelleborgs Rådhus AB och menar att Visits styrelse inte har haft möjlighet att påverka detta.

Annons

Den uppkomna skatteskulden ska täckas av koncernmoderns egna kapital (skattemedel). Detta är inget som direkt påverkar Rådhus AB, enligt kommunens ekonomidirektör Henrik Weimarsson. Det vore lätt att göra anställda tjänstemän ansvariga, som till exempel Maarja Edman och Henrik Weimarsson, men bakomliggande resultat vilar allt på politiska beslut, beslut fattade av våra förtroendevalda.

”Den uppkomna skatteskulden ska täckas av koncernmoderns egna kapital (skattemedel).”
Rune Roth, Beddingestrand

I Visits styrelse återfinnes bland annat Britta Brinck-Nehlin, ordförande i M. För inte så länge sedan, strax före Ann Kajson Carlqvists avgång, uttryckte hon starkt ogillande av dennas och Venzel Rosqvists agerande i samband med socialchefens avgång. - Korrekt och bra.

Men, är det samma Britta Brinck-Nehlin (M) som hävdar att hon drivit företag med större balansomslutning än Trelleborgs kommun? Och att hon är utbildad i ekonomi och redovisning vid Lunds universitet. Varför har då inte denna kunskap kommit till uttryck i AB Visit? - Kan man undra.

I stället för upplägget med ett prestigedrivande bolag som Visit, vore det kanske betydligt enklare att under direkt ansvariga, kommunstyrelsen, att upprätta en PR-avdelning baserad på kompetens och med ekonomisk styrning.

Avslutningsvis en tankeställare från när och fjärran. - I England har den senaste tiden ett drygt tjugotal överexpansiva kommuner tvingats att förklara sig bankrutt. Med åtföljande kaos. Kanske nu anledning till gult kort i Trelleborg...

Rune Roth, Beddingestrand

Annons
Annons
Annons
Annons