Insändare

Vindkraften växer snabbast

Replik till Bertil Berggren och Mats Karlsson (den 1 februari).
Insändare • Publicerad 16 februari 2011

Kärnkraften har många miljöproblem. Bland annat i de fattiga områden i världen där uranbrytning sker, eller för framtida generationer som ska hantera vårt kärnavfall. Dessa viktiga aspekter måste vara en del i analysen av vilket energislag som är bäst.

Kärnkraften kan inte ersättas med enbart vindkraft. Men väl i kombination med energieffektiviseringar, bioenergi, sol och vågenergi. Det finns mycket som tyder på det. Några exempel: Energimyndigheten bedömer att svenskt elöverskott kommer att öka kraftigt eftersom vi använder vår el mer effektivt. I Tyskland står vindkraften för 20 procent av hela elproduktionen.

Hur många vindkraftverk som byggs i Trelleborg beror förstås på hur man här ser på möjligheterna. Vindkraftsbranschen har skapat många arbetstillfällen på landsbygden i de länder som kommit långt i utbyggnaden. I Danmark beror framgången på att människor i samhällen gått samman och byggt egen småskalig elproduktion som gett dem billig och säker el.

Att påstå att vindkraften är opålitlig för att den inte levererar max hela tiden är underligt. För det första är det helt naturligt att det blåser olika mycket hela tiden. För det andra kan man inte jämföra maximal kapacitet med hur mycket ett energislag producerar. Inget energislag går på max effekt hela tiden. Vattenkraften i Sverige fungerar som en perfekt regulator för att kompensera övriga energislags varierande effekt.

Jag får ge Berggren rätt i sitt påstående att kärnkraften i Finland byggs ut lugnt. Både byggtiden och den beräknade kostnaden har fördubblats. Man vet ännu inte när reaktorn kommer att stå klar. Samtidigt är vindkraft det energislag som byggs ut snabbast i både Sverige och världen.

Nilla Andersson
Lise Nordin, energipolitisk talesperson (MP)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.