Annons
Insändare

Vindkraften behövs även i Skåne

I Trelleborgs Allehanda (den 17 mars) tar Ulf Jobacker, ordförande i Energivision Syd, i ett sakligt debattinlägg upp arbetet med att främja förnybar energi i Trelleborgs och Skurups kommuner. Målsättningen är att vi skall ha 100 procent lokalproducerad förnybar energi i dessa kommuner.
Publicerad 27 mars 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är tid för vår kommun samt andra skånska kommuner att hjälpa till med den nationella elförsörjningen, skriver Karin Bengtsson.
Det är tid för vår kommun samt andra skånska kommuner att hjälpa till med den nationella elförsörjningen, skriver Karin Bengtsson.Foto: Johan Nilsson / TT

I Skåne är man negativ till vindkraftsprojekt både på land och till havs. Sveriges sydligaste landskap behöver mer el och drabbas hårt av höga elpriser eftersom vi producerar för lite el i förhållande till antal invånare och industriell verksamhet. Matematiken går inte ihop.

Frågan som kommer upp är om det är rätt med kommunalt veto kring vindkraften i längden, eftersom energiförsörjningen är en nationell angelägenhet. Sydsveriges och vårt läns aviga inställning till vindkraft kan på sikt innebära att samhället inskränker det kommunala självstyret inom energisidan.

Annons

I vår kommun har man motarbetat ett vindkraftsprojekt till havs, med motiveringen att ett förfulande av utsikten skulle skrämma bort turister och att ett boende längs kusten inte skulle bli så attraktivt.

Frågan man kan ställa sig är om mycket av vindkraftsmotståndet bara är en lokal angelägenhet för invånarna i området eller hur mycket som är en protest mot en verklig risk för förstörelse av natur eller hav.

”I vår kommun har man motarbetat ett vindkraftsprojekt till havs, med motiveringen att ett förfulande av utsikten skulle skrämma bort turister och att ett boende längs kusten inte skulle bli så attraktivt.”
Karin Bengtsson

Det verkar som om man reflexmässigt säger nej till sådant som byggs i närheten av den egna bostaden och man tycker att det kan byggas nära någon annans i stället. Det är med största sannolikhet svaret på frågan om varför man inte godkänner havsbaserad vindkraft.

Norrland, som har sina älvar, har också haft sina protester i utbyggnaden av vattenkraften och den förändring av landskapet och naturen som detta medförde. I dag är vi även i södra Sverige tacksamma för den utbyggnad som gjordes av vattenkraften som i dag täcker i det närmaste hälften av vår elförsörjning i vårt land.

Det är tid för vår kommun samt andra skånska kommuner att hjälpa till med den nationella elförsörjningen. I vårt grannland Norge får kommunerna behålla större delen av intäkterna från exempelvis vatten- och vindkraft om de är belägna och finns inom kommunens område. Miljö- och energiministern har nyligen gett Energimyndigheten i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter snabbutreda havsbaserad vindkraft samt att hitta ett sätt att bidra ekonomiskt till kommuner som säger ja till ny vindkraft. Det kan innebära att fler kommuner i vårt land kan få ekonomisk avkastning för att man positiv till att bidra till en grön omställning och göra vårt landskap mer självförsörjande på en lokal energi.

Karin Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons