Annons
Insändare

Vill ni inte ha besök av barn på museet?

Vilka besökare vill museet ha? Inte barn i alla fall!
Insändare • Publicerad 8 februari 2012

Jag var för första gången på besök i helgen på Trelleborgs Museum (sedan de flyttade in i Tingsrättslokalerna) med två barn, sex och åtta år gamla. Trodde att det skulle finnas någon utställning om stenåldern, järnålder eller något från vikingatiden att titta på men det fanns det inte. Däremot fanns det en hel del om Trelleborg från förr med Gummifabriken, järnvägen, Godtemplarrörelsen, en fin utställning med bonader och en keramikutställning. Både jag och barnen blev besvikna och vi frågade i receptionen om det fanns mer att titta på men vi fick besked på att det var allt.

Vill ni inte ha barn på museet? Det kändes som om vi störde när vi kom in och vi gick därifrån med en olustig känsla och kände oss absolut inte välkomna!?

Annons

Nä ska vi gå på museum hädanefter kommer vi att ta oss till Malmö för där vill de gärna ha både barn och äldre.? Skulle vara roligt om museet i Trelleborg kunde tänka lite på barnen också och inte bara på äldre!

Svar direkt: Så jättetråkigt att ni inte var nöjda med ert museibesök. Förstår så väl att ni blev besvikna över att det inte fanns något att se från stenåldern. Och inte hjälper det att jag kan berätta att vi nu faktiskt fått pengar till att projektera just en sådan utställning. Så nästa år kommer den!

Och tyvärr, maximal otur, ni anlände precis när föreläsningen skulle börja, alla hade inte kommit in i salen, och därför stod dörren öppen.

Men nog rymmer museet mycket som kan roa barn, det tycker jag att vi får dagliga bevis på. Vi tar nämligen emot skolbarn varenda dag, de guidas i utställningarna eller arbetar med olika projekt, antingen i utställningarna eller i skolverkstaden. Vi har också en livaktig museiklubb bara för barn.

Jag tar gärna också tillfället i akt att verkligen bjuda in alla mor- och farföräldrar att komma med sina barnbarn, och själva visa och berätta. Det faktum att vi visar den lite nyare historien innebär ju att även de som är födda på 40- och 50-talen kan känna igen sig och har något att berätta. Här finns så många vackra, märkliga, roliga föremål från förr i tiden, som berättar så rysligt mycket intressant, och som barn älskar att höra historier om.

Sedan är det ju bara Stadslifv som är en permanent utställning. De andra utställningarna skiftar ju hela tiden. Ibland är de mycket barntillvända, ibland lite mindre. Men i den nuvarande keramikutställningen finns en hel fantasivärld av lustiga torn. Och de fina gamla ”agedynorna” sedan, med sin naiva, och underbara bildvärld av människor, hästar, grisar, kor, ja till och med lejon och elefanter, avbildade på ett sätt så mungiporna tvingas upp och skaparlusten fullkomligt spritter i kroppen. Båda dessa utställningar bjuder på massor av upptäckarglädje för både barn och vuxna.

Jag hoppas innerligt att Mormor gör ett nytt försök!

Ingela Jacobsson

Trelleborgs Museum

Nilla Olsson
Mormor
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons