Vill inte Trelleborgs lasarett hjälpa mig?
Jag blev rädd och förstod att vi var tvungna att ta till läkaren, vi gjorde oss klara och andningen blev bara sämre. Jag stod i kvalet om jag skulle ringa efter ambulans men tillsammans kom vi fram till att det tar tre minuter att köra upp till akuten själva.
Jag fick veva ner fönstret i bilen för att få in frisk luft, väl framme på akutens parkering såg jag hur han led och chippade efter andan. Vi rusade in och blev mottagna av en sköterska, jag berättade med andan i halsen att han inte fick luft.
Kvinnan tittade på mig och sen en kort blick på min son, tog fram en vit lapp och sa: ”Vi har flyttat mottagningen till Centrumkliniken, här är deras adress. Vi kan inte ta emot er här men dom öppnar nu kl 10 så låt dom titta på honom.”
Min son tittade på mig med tårar i ögonen och sa: vill inte sjukhuset hjälpa mig?
Snabbt in i bilen och ner till centrumkliniken, ringde på klockan och sköterskan kom. Jag berättade kort om vad som hänt, hon tittade på honom och förstod direkt att han behövde hjälp. Hon kallade på läkaren, inom några minuter fick han den medicin och hjälp han behövde. Han hade fått ett kraftigt astma-anfall!
Med detta undrar jag, hur får sjukvården lov att gå till? Varför finns det personal på akutintaget i Trelleborg om dom ändå inte tar emot en? Måste man komma in med ambulans för att få hjälp?
Jag är oerhört tacksam för det bemötande personalen på Centrumkliniken gav min son, dom fick verkligen honom att få en positiv bild utav sjukvård igen.
Svar direkt: Jag vill börja med att be om ursäkt för att vi inte varit tillräckligt tydliga kring varför Ni blev hänvisade till Centrumkliniken. Jag förstår att det kan tyckas märkligt att bli hänvisad från akutmottagningen.
För att våra patienter ska få vård på rätt nivå och rätt instans används sedan ett par år tillbaka ett gemensamt bedömningssystem i Region Skåne, bland annat vid alla akutmottagningar och i alla ambulanser. Allt förstås syftande till att använda sjukvårdens resurser på bästa möjliga sätt.
Detta innebär att då en patient söker på akutmottagningen, tas en kort sjukhistoria upp och allmäntillståndet hos patienten bedöms. Efter det triageras patienten, det vill säga sjuksköterskan bedömer vilken sjukvårdsinrättning som är bäst lämpad att ta hand om patienten, och denne hänvisas dit.
Som stöd för sitt beslut har sjuksköterskan en Triagehandbok, och oklara fall diskuteras med läkare. Detta innebär att merparten av patienterna tas emot av akutmottagningen medan några kommer att hänvisas till sin hälsovalsenhet och ibland ges råd om egenvård.
Vi har tagit till oss av Era synpunkter och kommer att fortsätta arbetet med att bli ännu tydligare i vår kommunikation vid hänvisningar från akutmottagningen.
Towa Jexmark
Verksamhetschef
VO Medicin
Lasarettet Trelleborg