Annons
Insändare

Vilka befogenheter har personalen på apoteken?

Vilka befogenheter har apotekspersonal att ifrågasätta vilken medicin jag får utskrivet av min läkare?
Insändare • Publicerad 16 januari 2014
Signaturen Undrande får svar direkt på sina frågor om apotekspersonalens befogenheter.
Signaturen Undrande får svar direkt på sina frågor om apotekspersonalens befogenheter.Foto: Foto: Øijord, Thomas Winje

Får ofta frågorna - behöver du verkligen den medicinen eller - ska du verkligen ha så många tabletter på en gång?

Har jag fått ett recept så är det väl det som gäller. Läkaren borde ju veta vad jag behöver eller hur?

Annons

Detta har jag och en del andra personer råkat ut för på apoteket i Anderslöv så nu har jag i alla fall valt att köra in till Trelleborg och hämta ut min livsviktiga medicin. Där är det aldrig problem att få ut det som jag behöver.

Svar direkt: Självklart är det ditt recept från din läkare som gäller. Samtidigt vet vi att det finns problem med läkemedelsanvändningen, att många tar sin medicin felaktigt eller inte alls eller till fel dos och mängd. Detta är ett stort problem.

Farmaceuterna på apoteken ska alltid göra en farmaceutisk kontroll av dina läkemedel, om dosen är korrekt, om mängden är rimlig, om styrkan på läkemedlet kan stämma etc. Genom sin signatur på ditt recept och etikett så verifierar farmaceuten att din förskrivning är farmaceutiskt korrekt. När vi frågar är det i all välmening och i omsorg om dig. Vi beklagar om vi ställt våra frågor på ett sådant sätt att det kan uppfattas negativt och ska givetvis se om vi kan göra det på ett bättre sätt framöver. Du är välkommen tillbaka till oss så kan vi diskutera hur vi kan göra vårt möte bättre.

Sofia Strand, Apotekschef Kronans Apotek Anderslöv

Nilla Olsson
Undrande
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons