Annons
Insändare

Viktigt att värna om lokala banker och försäkringsbolag

Den avgående regeringen hade ett förslag på att registreringen av momsgrupper i den finansiella sektorn skall tas bort.
Insändare • Publicerad 1 oktober 2014
De lokala bank- och försäkringsbolagen har fortfarande medkänsla, ingivelse, egna initiativ och frihet under ansvar för sina kunder och bygd, skriver Tommy Bengtsson.
De lokala bank- och försäkringsbolagen har fortfarande medkänsla, ingivelse, egna initiativ och frihet under ansvar för sina kunder och bygd, skriver Tommy Bengtsson.Foto: Foto: Bertil Ericson

Förslaget kommer från finansdepartementet. Finansiella tjänster, vård, skola och högskoleutbildning är befriade från moms genom att företagen hittills kunnat bilda momsgrupper där omsättningar kan göras utan moms. De momsbefriade företagen kan inte dra av den ingående momsen. Vinsten ligger i att man inte behöver betala moms på det man köper från centralt håll. Tjänster som de lokala sparbankerna köper från Swedbank, de lokala Länsförsäkringsbolagen samt konkurrenten Dina försäkringar köper från deras centralt uppbyggda verksamheter.

Förslaget snedvrider konkurrensen ytterligare i den finansiella sektorn och drabbar kundägda och lokalt närstående bank- och försäkringsaktörer. Dessa har sin styrka i lokalt förankrade beslut och de traditionella storbankerna och försäkringsbolagen som båda består av en centralt styrd koncern lider ingen skada så som förslaget nu är utformat.

Annons

De lokala sparbankerna och de båda lokala försäkringsbolagen Länsförsäkringar och Dina försäkringar har ett stort antal engagerade huvudmän respektive fullmäktigeledamöter. Dessa kvinnor och män är valda som representerar för den lokala marknaden, står nära kunden och känner ett stort ansvar för den lokala utvecklingen och det bolag som de är valda till att leda. De lokala sparbankerna och de båda lokala försäkringsbolagen verkar för att utveckla sin lokala marknad och de företag som finns på denna marknad. Med detta förslag ökar ytterligare den centrala koncentrationen i landet och om ett missnöje finns på landet som vår tidigare statsminister Göran Persson påskiner så blir det inte bättre. Han menar att M och S har kommit alldeles för nära varandra. Detta skulle innebära ett missnöje som till exempel att man har dålig mobiltäckning, tåg som inte går,pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar och jordbruk som läggs ner. Styrningen av verksamheten i de stora centraliserade bank- och försäkringsbolagen bedrivs så effektivt som möjligt och efter givna riktlinjer. Lönsamheten är viktig och kundens bemötande och service har ersatts med mål som skall uppnås och följas upp. Kvaliteten i kundsamtalet är vad den tillför banken/försäkringsbolaget i lönsamhet. Det behövs säkert från centralt håll för att styra verksamheten och det innebär att de som arbetar ute i verksamheten känner att rapporteringen tar över innehållet. Det blir viktigare att följa manualen än att tänka själv. Då har man inte gjort något fel och kan inte kritiseras. Vår fria tanke hämmas av rädsla att göra fel och det finns inga mallar att följa i livets alla skiften och inte heller i oväntade situationer. Utvecklingen inom bank- och försäkringsverksamheten skulle bli sämre ur konkurrenssynpunkt om förslaget går igenom eftersom de lokala sparbankerna och försäkringsbolagen som fortfarande arbetar med kreativa lösningar samt ett helhetstänkande mot kunden och de måluppfyllelsesystem som finns inom de centraliserade bolagen ersätts lokalt med grundkvalitet i det praktiska arbetet.

De lokala bank- och försäkringsbolagen har fortfarande medkänsla, ingivelse, egna initiativ och frihet under ansvar för sina kunder och bygd. Samhällets uppgift är att skapa tillväxt i hela landet och förslaget stoppas som motverkar lokalt kundägda bank- och försäkringsbolag.

Nilla Olsson
Tommy Bengtsson, Beddingestrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons