Annons
Insändare

Viktigt att prioritera miljöarbetet

Sverige och Europa går nu snabbt in i en djup lågkonjunktur som hotar den politiska stabiliteten i olika delar av världen. Risken att miljöfrågorna därmed hamnar i bakgrunden är stor.
Insändare • Publicerad 15 januari 2009
Skribenten efterlyser ett samordnat pant- och retursystem för metallburkar inom EU. Arkivbild: Scanpix
Skribenten efterlyser ett samordnat pant- och retursystem för metallburkar inom EU. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Politiker har svårt att hålla flera frågor aktuella samtidigt och den så kallade

medialogiken förstärker tendensen. Men vi får inte låta miljön och klimatet hamna i skymundan på grund av lågkonjunkturen. Det är lika viktigt idag som för ett halvår sedan att arbeta med små och stora miljölösningar som konsekvent minskar energiåtgången och förbättrar miljön även i vår vardag.

Annons

Ett samordnat pant- och retursystem för metallburkar i EU är en sådan lösning. Det är på sikt billigt, det kräver politiska beslut på EU-nivå och resultaten är överblickbara. Det räcker att titta på vårt svenska pant- och retursystem som fungerar förträffligt med mycket hög återvinning. Aluminiumburkar kan återvinnas hur många gånger som helst utan att materialets kvalitet blir lidande och vid återvinning krävs bara 5 procent av den energi som går åt vid nytillverkning.

I en del EU-länder saknas effektiva pant- och retursystem helt och hållet. Detta är ett växande problem även för Sverige, inte minst i våra gränsregioner i närheten av Norge och Danmark, eftersom en ökad privatimport, såväl laglig som olaglig, för med sig ett inflöde av burkar som inte kan pantas i svenska pantautomater. Det bidrar dessvärre till att uppemot 200 miljoner utländska metallburkar hamnar i hushållssoporna varje år enligt beräkningar från Jordbruksverket.

Junilistan välkomnar ett EU-samarbete som tar sig an gränsöverskridande miljöproblem inom Europa och förbättrar den fria inre marknaden. Ett system samordnat på EU-nivå för att ta hand om urdruckna öl- och läskburkar skulle vara ett steg i rätt riktning. Det är sådant EU ska göra i stället för att försöka bestämma om medlemsländernas kollektivavtal, arbetstider, skatter, sjukvård och jaktregler.

Birgitta Sandblom junilistan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons