Annons
Insändare

Viktigt att planera för framtiden

Tack till fritidspolitikern Nils Svensson för Ditt svar angående åkermarken.
Insändare • Publicerad 22 maj 2012

Du har på ett mycket bra sätt utvecklat hela frågeställningen kring vår åkermark i sydvästra Skåne. Konflikten i denna del av vårt land är uppenbar. Marken i detta område är landets bästa jordbruksmark för livsmedelproduktion. Att Länsstyrelsen presenterar ett förslag till vår åkermarks användning i framtiden och som Du skriver i Ditt inlägg ”det saknas en gemensam strategi i hela regionen angående utbyggnad av bostäder och industrier. Det går inte att fortsätta att alla kommuner skall tävla mot varandra.”

Varför är det då så upprörande för de sex kommunalråden att Länsstyrelsen har tagit fram en nollvision för åkermark? Det känns som Du har förstått och begripit frågeställningen på ett mycket bättre sätt och därför känns det bra att läsa Ditt inlägg. Du nämner att det finns stora utvecklingsmöjligheter i Trelleborg och Du ifrågasätter inte att byggande kan ske på god åkermark, dock bör den sämre avkastande markerna användas i första hand. Stadsmiljöer med förtätade bostäder uppskattas idag av människorna och utbyggnaderna av bostäderna i hamnarna i Malmö och Helsingborg har varit lyckosamma. Skulle det inte vara tid för våra politiker i Trelleborg att öka takten med hamnen och utbyggnaden av bostäder i området? Skulle det inte vara mer innehållsrikt än att skriva debattartiklar om att det inte är möjligt att bygga mer förtätat i stadsområden? De sex kommunalråden visar också som Du omtalar i Ditt inlägg en brist på förståelse för vad jordbruksmark användes till och det är oroande att läsa deras inlägg ”år efter år produceras mer livsmedel än vad som efterfrågas”. Är dessa kommunalråd inte medvetna om att i vår värld så lever många på svältgränsen? Oavsett politisk uppfattning så måste vi planera för framtiden. Länsstyrelsens förslag till en övergripande reglering för att avväga de olika intressen som slåss om marken i Skåne bör mötas med en framtidsdiskussion istället för att nedvärdera hela frågan som de sex kommunalråden gör.

Nilla Olsson
Tommy Bengtsson Beddingestrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons