Annons
Insändare

Viktigast av allt är att vi minskar energiförbrukningen

Det diskuteras hur solen påverkar vår jord.
Publicerad 14 november 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten funderar över vår energiförbrukning och konstaterar att bland annat LED-lamporna gör skillnad.
Skribenten funderar över vår energiförbrukning och konstaterar att bland annat LED-lamporna gör skillnad.Foto: Isabell Höjman/TT

Solen värmer vår jord men genom att atmosfären runt jorden släpper ut överskottsvärme så har vi fått ett behagligt klimat för både människor och natur. Det som skett är att människans utnyttjande av fossila bränslen gett utsläpp till atmosfären av koldioxid som lagt sig som ett täcke kring vår jord. Detta täcke hindrar överskottsvärme att stråla ut från jorden. Följden är att vi är inne i en period av för hög värme på jorden som förstör vår planet. Det har visat sig att vi människor inte är vän med vår jord. Vi förpestar vår luft och vi förgiftar våra vatten samt förändrar livsmiljön på vår mark. Man kan säga att vi är parasiter som tar ut det goda av moder jord utan att titta på framtiden.

Nu när krisen står för dörren, vad gör vi då? Då koncentrerar vi oss på koldioxiden och det är ju bra. Men är det hela åtgärden som behövs? Nu förlitar vi oss på att koldioxidminskningen är räddaren. Jag tror inte att enbart minska koldioxidutsläppen genom fossil elanvändning kan rädda oss. Några exempel om koldioxid från torvmark och nu aktuella kalhyggen av skogsmark som motarbetar klimatmålen. Även områden med permafrost är problem.

Annons

Här beskrivs förbränningen av kol som ingår i många bränslen som den stora boven. Denna kol tillsammans med syre från luften ger koldioxid. Kol finns bland annat i träd och lagrat i marken. Kolet finns på markens ytskikt och även djupare in i vår jord. Även olja innehåller kol. När det gäller syret så bildas det av våra växter. Men förbrukning av syre förbrukas i större mängd än vad växtligheten kan producera.

Vi förstår att uppvärmningen av vår jord ej kan fortgå. Hur får vi då ner värmehöjningen och hur går vi till väga? Enligt experterna är det el som skall produceras. Kan det vara så att vi är för många på vår kära jord och mer energi behövs? Jag läste vid ett tillfälle att syre har lagrats på havets botten under överskådlig tid som vi kan tillföra luften. Kan syret som ingår i det täcke av koldioxid runt vår jord utnyttjas? Vid experiment har koldioxid lagrats djupt ner i marken. Går det då att skilja kolet och syret så att syret blir kvar i luften?

”Man kan säga att vi är parasiter som tar ut det goda av moder jord utan att titta på framtiden.”
Ivar Ek

Vi har olika möjligheter att generera el fossilfritt. Då frågar man sig vilka nackdelar dessa har. Vi går först på kärnkraften. Vid framställningen av kärnkraft så genererar denna mycket värme till vatten och luft och detta vid den kylning som måste ske. I slutändan genererar all el mycket värme vid användandet.

Värme är det vi minst önskar för att få en grön planet. Dessa nackdelar blir på alla som genererar el. Kärnkraften är dessutom känslig när det slarvas med alternativa kylningsmöjligheter. Vattenkraften genererar värme vid användandet av elen. Vindkraften genererar likaså värme vid användandet av elen. Solceller har förmågan att suga till sig solens strålar som då genererar värme och dessutom värme vid användandet. Värmeväxlare som används för att värma upp hus genererar också en mängd värme vid användandet. Sedan tillkommer värmeutveckling för alla som använder el. Jag har inte räknat med alla djur och människor som genererar el och avgaser. Klarar vi klimatmålen med de värmeutsläpp som maskiner och övrigt genererar?

Vi måste minska energiförbrukningen! Energiförbrukningen är källan till våra problem. Några åtgärder har vidtagits. Det är bra när LED-lamporna kom, termoglas i husen, isolering av husen, fungerande kollektivtrafik, återvinning av material och kommunal och statlig planering för att minska transporterna.

Ivar Ek

Annons
Annons
Annons
Annons