Annons
Insändare

Vid livets slut

Frågan om dödshjälp kommer åter upp (den 12 och den 16 november).
Publicerad 28 november 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Använd pengarna till ytterligare förbättring av läkemedel och vård, inte till dödshjälp, menar skribenten.
Använd pengarna till ytterligare förbättring av läkemedel och vård, inte till dödshjälp, menar skribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Har gjort så tidigare men har av olika skäl inte kunnat föras vidare.

Frågan om liv och död är ju mycket svår för oss människor. Inom familjekretsen har den konkret kommit oss mycket nära. En i palliativ vård erfaren sjuksköterska håller med om att dödshjälpsdebatten är mycket svår. Så är det.

Annons

Men risk finns att människor blir skrämda av den här debatten. Man kan inte ha en okritisk, rigid syn på dödshjälp. Behandlingsmetoder och läkemedel innebär i dag ofta förlängt liv för många patienter även för dem som har en svår och komplex sjukdomsbild och prognos.

Kan ta ett exempel från Göteborg. Min lärare, dr. X, hade haft en patient som han hade opererat i buken men den prognos som man kunde lämna tydde tyvärr med alls säkerhet på att patienten kunde leva kanske högst två-tre månader. Dr. X mötte plötsligt en dag sin tidigare patient som då var fullt frisk, något som han inte kunde förklara.

Bara konstatera faktum att tidigare patienten blivit helt återställd utan att någon speciell behandling hade krävts. Dödshjälp skall absolut inte legaliseras. Använd pengarna i stället till ytterligare förbättring av läkemedel och vård.

Stig-W Reinlert

sjökapten

Nilla OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons