Insändare

Vi talar om en social nedrustning

Äntligen uppmärksammas de anhörigas arbete med närstående i hemmet!
Insändare • Publicerad 27 november 2008
Anhörigvårdarna är många och de utför ett ovärderligt arbete varje dag, skriver skribenten. Arkivbild: Scanpix
Anhörigvårdarna är många och de utför ett ovärderligt arbete varje dag, skriver skribenten. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Anhörigvårdarna är många och de utför ett ovärderligt arbete varje dag.

År 2000 stod anhöriga för 70 procent av omsorgen bland personer 75 år och äldre som bor kvar hemma. För många är det ett dygnetruntjobb. Nu ska socialtjänstlagen ändras så att kommunerna måste erbjuda stöd och avlösning för alla dem som vårdar en närstående i hemmet. I Vellinge kommun har man dock en annan åsikt, här ska sparas och effektiviseras.

I september tog M-nämnden beslut om höjda avgifter inom vård- och omsorg. Ett av förslagen som (m) och (s) ställde sig bakom var att begränsa den kostnadsfria avlösningen i hemmet. From 2009 ska anhöriga endast få 12 tim avlösning/mån. Korttidsplats som avlastning har också varit kostnadsfritt, men begränsas nu till en veckas kostnadsfri avlastning/mån, ja sedan ska plånboken upp! Det förvånar mig att åtgärden på fullt allvar kallas kostnadseffektivisering, då detta beslut kommer att ha direkt motsatt verkan.Som om detta inte vore nog stoppas uthyrningen av Hököpinge Brottarklubb och Byahuset i Arries lokaler där både yngre och äldre träffas, för att nämna några fler kortsiktiga besparingsåtgärder. Vi talar om en social nedrustning. Om

någon kommun kommer att tvingas till skattehöjningar i framtiden så är det Vellinge, den saken är klar.

Camilla J Lindberg, fp, ledamot M-nämnden, ledamot kommunfullmäktige Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.