Annons
Insändare

Vi saknar mysig bymiljö

Tänk er en by med ett par husklungor, ett antal gårdar där det jobbas på, det finns mjölkkor, grisar och hästuppfödningar.
Insändare • Publicerad 7 april 2010

Gamla som är hemma och fixar i sin trädgård, ungar som cyklar omkring eller rider på sina ponnyhästar i tid och otid på vägen.

En lanthandel, fotbollsplan och bagare. För 30 år sedan såg det ut så här i Norra Grönby, jo, jag vet, för jag är född och uppvuxen här och numera hitflyttad igen. Nu är det en genomfartsled och död by, ingen affär, inga grisar, inga mjölkkor och knappt några bönder kvar – allt körs på stordrift. Sällan ser man barn som cyklar omkring eller ridande på sina ponnyhästar. Varför? Jo, för att det är mycket trafik här. Alla som bor här åker iväg härifrån till jobb, för att handla och för att gå ut och äta. Jag visste vem så gott som alla var när jag var barn, nu vet jag knappt vem som har barn i byn.

Vilket härligt projekt att skapa en park, butik, matställe och boende i vår by. Låt oss får en by vi är stolta över och som det finns aktivitet i, trafik kommer det alltid att vara men istället för att vara emot ett projekt som gynnar oss alla i byn så lägg energi på att se till så kommunen gör något åt hastigheten från Södra Grönby och upp genom Norra Grönby. Kom med protester och förslag till kommunen, kanske 30 genom byarna och för övrigt 50, vägbulor eller fartkameror. Kommer hastigheten att ändras så kommer vår väg heller inte att vara så populär genomfartsled för bland annat lastbilar och annan yrkestrafik och vi kan kanske få en lugnare och mer levande by, som förr, ja det kommer kanske kunna bli så att våra ungar kommer att cykla och rida mer här på vägen i byn framöver, precis som jag har gjort.

Nilla Andersson
Maria o Peter Nybyggare i Grönby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons