Annons
Insändare

Vi politiker är kanske inte så veka

Insändare • Publicerad 14 februari 2007
Om jag som politiker skulle följa med dig en hel arbetsdag, så skulle jag med största sannolikhet upptäcka att du prioriterar "fel" i ditt arbete och därför går du på knä, skriver insändarskribenten i ett svar på tidigare inlägg. ARKIVBILD: RONNIE SMITH
Om jag som politiker skulle följa med dig en hel arbetsdag, så skulle jag med största sannolikhet upptäcka att du prioriterar "fel" i ditt arbete och därför går du på knä, skriver insändarskribenten i ett svar på tidigare inlägg. ARKIVBILD: RONNIE SMITHFoto: 

Svar till Cecilia (den 5 och 10 februari).

Cecilia ordet polemik är helt enkelt en förkortning. Dessa förkortningar tar vi politiker till när vi inte vet riktigt vad och hur vi skall svara och vill inte hamna i en längre skriftlig meningsstrid. Då svarar vi "veka politiker" med dessa "fina" akademiska förkortningar. För övrigt så kommer ordet polemik från Makedonien den stores land, av polemos "krig". Men vill du veta exakt vad det betyder så får du slå upp det i Svenska Akademiens ordlista.

Annons

Men allvar Cecilia, vad förväntar du av en politiker som kommer till din arbetsplats och följer dig en arbetsdag i vården? Om jag som politiker skulle följa med dig en hel arbetsdag, så skulle jag med största sannolikhet upptäcka att du prioriterar "fel" i ditt arbete och därför går du på knä. Vill du verkligen utsätter dig för den indirekta "utvärdering" som det blir av detta? Men du behöver inte vara orolig för detta, för jag som politiker kan och vill inte lägga mig i uppläggningen och genomförandet hur du/ni utför ert uppdrag/arbete. Klarar du inte av detta själv då skall du vända dig till närmaste chef som är skyldig hjälpa dig med detta. Har inte din chef tillräcklig kunskap själv för detta, så får den anlita externa specialister. I detta fall Previa som Trelleborgs kommun har ett avtal med.

Det är bra att vi nu är överens att vi har hela ansvaret för vår egen hälsa och välmående.

Men givetvis har arbetsgivaren också en skyldighet att se till att du som arbetstagare inte "går på knäna". Av den anledningen har vi socialdemokrater (när vi styrde) satsat och tagit beslut för projektet "Friskare Trelleborg". Detta projekt "Friskare Trelleborg" är för att arbetsgivaren Trelleborgs kommun skall förhindrar att sjukskrivningarna inte skjuter i höjden. Målet med projektet är att sänka sjukfrånvaron från nuvarande 8-9 procent till de mer rimliga 5 procent. Mer information om detta projekt kan du få av din närmaste chef.

Vidare indirekt inom detta projekt "Friskare Trelleborg" så ingår min friskvårdstjänst, som är öppen och kostnadsfri för alla anställda inom Trelleborgs kommun. Mer information denna friskvårdstjänst finns på kommunens intranät Slättnet. Du och andra anställda inom Trelleborgs kommun är välkomna boka en tid hos mig på friskvårdslokalen beläggen på Signalen.

Vidare anser du att vården och de gamla inte prioriteras tillräckligt. Givetvis kan det vara på det viset, men allt utgår från vad man jämför detta med. Jag säger utan att tveka det minsta att vård, omsorg och sjukvården i Sverige är bland de bästa i värden. Vill jag vara ännu mer uppseendeväckande så säga jag att vi i Sverige har blivit för bortskämda. Vi förväntar oss i allt för stor grad att samhället, en myndighet eller myndighetsperson skall "fixa" nästan alla våra behov. Detta är verkligen beklämmande att vi inte är "En som tänker" och som inte tar själva större ansvar för vår hälsa och välmående.

Som avslutning skall jag ge dig ett råd på vägen att du inte går på knäna så ofta. Rådet är: För att ta hand om andra måste man ta hand om sig själv först. Vilket betyder att du ska ta hand dig själv och tillgodose din kropps behov först. För detta krävs i stort sätt en "mikropaus" på fem minuter. På denna tid så kan du "landa" och återhämta dig lite, fylla på vätska och näring och sen kan du "flyga" upp igen och ge dig ut på dina fortsatta uppdrag. Med detta Cecilia så avslutar jag min polemik med dig och det gäller tänka efter vad man vill av en politiker. Trots allt så är vi politiker kanske inte så veka.

Tome Krstevski (s),

ledamot vård- och omsorgsnämnden

Fotnot. Polemik betyder enligt Svenska Akademiens ordlista: Meningsstrid rörande fråga av mer eller mindre allmänt intresse (religion, politik, vetenskap, litteratur) i synnerhet om dylik strid som föres i tidningar.

Insändarredaktionen

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons