Annons
Insändare

Vi måste satsa på barnens hälsa

Insändare • Publicerad 21 november 2006

Antalet svenska barn som drabbas av diabetes har mer än fördubblats de senaste tjugo åren. Ökningstakten accelererar och är snabbast bland de yngsta barnen. Under åren 2000– 2005 insjuknade 603 barn enbart inom Region Skåne.

De allra flesta barn riskerar att drabbas av typ 1-diabetes, det som tidigare kallades för barndiabetes. Typ 2-diabetes, som i första hand drabbar vuxna med övervikt, är lyckligtvis än så länge ovanlig bland svenska barn. Men diabetesföreningen i Malmö med omnejd befarar, precis som många läkare och forskare, en stor ökning också av typ 2-diabetes. Barns allt sämre kostvanor tillsammans med brist på motion gör risken stor att vi inom 10-15 år står inför stora problem.

Annons

Det här är en mycket oroande utveckling. Diabetes är en livslång sjukdom som förutom det personliga lidandet också kostar, och kommer att kosta, samhället enorma summor. Därför anser diabetesföreningen i Malmö m. omnejd att det är angeläget att göra något åt barns hälsa och livsstil nu!

Vi uppmanar nu kommuner och landsting att ta sitt ansvar och satsa rejält på barns hälsa för att förhindra att fler barn drabbas av diabetes. Dessutom vill vi ha bättre stöd till de barn som redan har sjukdomen.

Vi vill se att följande åtgärder genomförs:

höj kunskapsnivån hos skolpersonalen så att de kan ge bättre stöd till barn med kroniska sjukdomar som diabetes under skoltid

utbilda blivande föräldrar om vikten av rätt kost och motion redan på mödravårdsmottagningarna

ställ krav på skolmaten och förbjud godis och läsk i skolan

ge barnen ökade möjligheter att röra på sig under skoltid

Det är nu vi har chansen att stoppa den befarade diabetesepidemin – snart är det för sent.

Willy Olsson,

ordförande

diabetesföreningen i Malmö med omnejd

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons