Annons
Insändare

Vi måste ge vårdyrket status!

Svar till Älskar mitt yrke (den 12 januari).
Insändare • Publicerad 19 januari 2012

Du belyser flera olika saker i din insändare.

Jag kan börja med LAS – ja du har rätt, när en person jobbat i 720 dagar under en femårsperiod övergår anställningen i en tillsvidareanställning. Men det kan ta dubbelt så lång tid, vikariat (när du ersätter någon) räknas för sig och allmän visstid för sig (tillfällig ökning av personalbehov).

Annons

Oavsett om vikarien har utbildning eller ej så är reglerna de samma och tur är väl det! Passar det att använda personen som vikarie trots att utbildning saknas så måste det väl funka om vederbörande blir tillsvidareanställd?

Du skriver ”outbildade eller saknar kompetens” – visst har vi flera outbildade inom vården men det är inte detsamma som att de saknar kompetens. Många har en stor dos av reell kompetens!

När det finns en ledig tjänst att söka är det kompetensen som avgör vem som får den. Utbildning är en av de avgörande faktorerna.

Visst måste vi höja statusen inom vårdyrkena och utbildning är en del av det! Och visst hade det varit fantastiskt om arbetsgivaren kunde erbjuda alla tillsvidareanställda betald utbildning!

För att göra yrket attraktivt behövs det dock mycket mer än så! Vi som redan finns i yrket och har våra undersköterskekompetenser behöver fylla på våra kunskapsförråd med kompetensutveckling.

Våra arbetstider med arbete varannan helg där så kallade delade turer är mer regel än undantag är inget som lockar folk till vården. Olika arbetstidsmodeller är något som kan höja statusen på vårdjobben!

I Trelleborgs kommun är de lediga tjänsterna små, gärna med en decimal, till exempel 56,2 procent, hur attraktivt är det?Rätten till heltidstjänst är också en attraktionskraft! Yrkestiteln i Trelleborg ger inte vårdjobbet status – hemvårdare! En yrkestitel som inte säger ett dugg om den anställdes kompetens!

Det finns mycket att göra och vi i Kommunal gör allt vad vi kan för att belysa allt som jag skrivit om genom att aktivt delta i de forum vi finns och genom att agera med att begära överläggningar när vi ser anställningar som strider mot gällande avtal.

Nilla Olsson
Birgitta AlmrothKommunal sektion 21Trelleborg/Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons