Insändare

Vi lovar vårdnadsbidrag

Insändare • Publicerad 30 augusti 2006

Vi vill ha större valfrihet för barnfamiljerna i Trelleborg. Vi strävar därför efter en familjepolitik som på flera olika sätt understöder den målsättningen.

Det viktigaste inslaget är att fullfölja det arbete som bedrivits sedan 1960-talet för att säkra att de familjer som så önskar skall kunna få subventionerad barnomsorg av god kvalitet i kommunal eller enskild regi. Socialdemokraterna i Trelleborg har misslyckat med detta om man använder gruppstorlekarna som mått. Detta måste åtgärdas.

Vi vill införa ett kundvalssystem för barnomsorgen. Syftet är att erbjuda kommunens invånare valfrihet och ett direkt inflytande över dessa tjänster. Kundvalet innebär att kommuninvånarna med hjälp av en "barnomsorgscheck" kan välja mellan olika utförare av barnomsorg, med olika pedagogik eller profileringar. Med ett checksystem kan kommunala och privata anordnare bedriva verksamhet på lika villkor. Invånarna kan byta anordnare om de inte är nöjda med kvaliteten på tjänsterna, eller om de av andra skäl vill att barnet skall få en annan barnomsorg. Barnomsorgschecken kommer att underlätta för nya anordnare att etablera sig i Trelleborg genom att den ger alla möjligheter att konkurrera på lika villkor.

I Nacka kommun kan sedan årsskiftet de föräldrar som föredrar detta fungera som dagbarnvårdare åt endast sina egna barn. Om vi får bestämma - och det bestämmer i sin tur väljarna i september - kan samma möjlighet finnas i Trelleborg nästa mandatperiod.

Efterfrågan på familjedaghem för eget barn kommer rimligen inte att bli överväldigande stor, men möjligheten till denna lösning på barnomsorgfrågan ökar föräldrars valfrihet på ett avgörande sätt. Intresset kommer sannolikt att vara störst bland föräldrar till de riktigt små barnen, de som är mellan ett och två år. Det kan även finnas en önskan att vara hemma med sina barn lite längre än vad föräldraförsäkringen medger, och vårt förslag skulle kunna ge en sådan möjlighet.

Vi anser emellertid också att vistelsen i förskolan och familjedaghemmen tillsammans med andra barn och vuxna med pedagogisk utbildning är värdefull för barnens utveckling. Detta torde gälla i särskilt hög grad när barnen börjar närma sig skolåldern. Därför skall vårt kommunala vårdnadsbidrag gälla till och med den månad barnet fyller tre år.

I reda pengar handlar det om en summa runt tre tusen kronor per barn och månad. I Nacka kommun, som har dubbelt så många invånare som vår egen, beräknas merkostnaden till cirka två miljoner kronor. Detta är en liten, och lätt finansierad, kostnad för en reform skulle betyda så mycket för de familjer som föredrar att ta hand om sina egna barn. Valfriheten måste finnas.

Lars Hemzelius, fpLeif Sjögren, cLars Mikkelä, m

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.