Annons
Insändare

Vi lever i en skendemokrati

I en demokrati röstar man vid val på det politiska parti vars program tillgodoser ens egna åsikter och krav.
Insändare • Publicerad 21 maj 2010

Dessa kan delas in i löntagar- och pensionärsintressen.

Löntagarna med sina fackföreningar, kan med strejk genomdriva inflationsdrivande krav, medan 1,7 miljoner pensionärer saknar påtryckningsmedel för att återfå sina värdesäkrade pensioner med mera.

Annons

Valet 2010 blir en kamp om löntagarnas röster där inget parti tillgodoser pensionärernas intressen. Pensionärerna har visserligen rösträtt, men i "demokratisk" ordning inget parti att rösta på. Detta visar på att pensionärerna är en utsatt grupp som saknar påtryckningsmedel för att tillvarata sina intressen och driva sakfrågor.

Pensionärerna motarbetar sina egna intressen genom att slumpmässigt rösta på de partier som tillvaratar löntagarnas intressen. Jämfört med löntagarna är pensionärerna i dubbel bemärkelse missgynnade då man får reducerad pension i efterskott. Varför tilltvingar sig fackföreningarna ensidigt arbetslöshetsskapande lönehöjningar?

Medlemmarna bör vara mer betjänta av rimliga lönehöjningar och värdesäkra pensioner. En röst på ett etablerat riksdagsparti innebär ett stöd för fortsatt försämring av pensioner och äldrevård.

En röst på ett "pensionärsparti" ställer däremot krav på en rättvis pensionärsbehandling.

Pensionärsröster kan i olika grad drabba riksdagspartierna och på sikt rubba deras inbördes mandatfördelning och kanske leda till att de omprövar sin inställning till pensionärerna.

Det vore naturligt att vi pensionärer tänker till och protesterar mot alla svek mot oss äldre som byggt upp vårt land. När ni går och röstar i september, så tänk på vilka partier som först gått ut med bindande löften som de sedan brutit. Glöm bort hur ni röstat tidigare, de har nämligen glömt er för länge sedan.

Nu är det vi pensionärer som ska in i riksdagen, vi behövs där med den livserfarenhet vi har.

Varför talar ni i era debatter om pensionärerna och pensionerna med mera inte om pensionärsuppgörelsen 1998 där fem partier kom överens om ett nytt system som skulle gälla år 2003?

Tala om för svenska folket: Vem gynnas av detta system? Vem missgynnas?

Om etik och moral finns bland våra politiker så fram med svaret!

Nilla Andersson
Ålderspensionären Lennart Nordenfjord
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons