Annons

Vi har redan en fängelselik anläggning i Trelleborg

Häromdagen åkte jag förbi Ystad fängelse, ett litet fängelse som enligt kriminalvårdens hemsida har 65 platser för kvinnor.
Publicerad 22 augusti 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen EMWE skriver om hamnen och fängelset.
Signaturen EMWE skriver om hamnen och fängelset.Foto: Tomas Nyberg

Tanken att det eventuellt kommer att se ut så i Trelleborg om planerna på det gigantiska fängelset här blir verklighet får mig att fundera. Skillnaden är att fängelset ska hysa 450 personer.

När jag återvände till Trelleborg, körande på östra infarten, slår det mig att vi redan har en fängelselik anläggning i Trelleborg, nämligen Trelleborgs hamn. Från gamla bilprovningen, kilometer efter kilometer, ser jag dubbla taggtrådsstängsel ner mot hamnen.

Annons

Det finns ingen möjlighet för oss trelleborgare att varken komma ut eller in genom taggtrådsstängslen som är uppsatta kring hamnen ända bort till i princip Ica Maxi.

När jag sen läser på hamnens hemsida att området som hamnen, med sina 128 anställda, disponerar är i princip lika stort som det planerade fängelset är tänkt ta i anspråk blir jag väldigt fundersam.

Hamnen i Trelleborg har med politikers goda minne fått växa helt ohämmat. Man bygger ut och skuldsätter varje trelleborgare med tiotusentals kronor. Hamnen bygger ut innan vägar är klara och utredda. Man skuldsätter trelleborgare i decennier framöver. Man löser in hus för hundra miljoner som idag står tomma, och så vidare.

Man säger att det inte gå att bygga en tunnel som västra infart, vilket vore det naturligaste för Trelleborg som stad.

Det verkar som Trelleborgs styre inte varit utanför Trelleborgs stadsgräns. Tunnlar finns i hela Europa som är längre än en tunnel från väster här i stan skulle bli.

Det är inte det jag förväntar mig av de folkvalda politiker vi har röstat fram. Var finns visionen om ett attraktivt Trelleborg?

Det finns många trelleborgare som skulle vilja se en annan utveckling än att vi är en genomfartsled och parkeringsplats för gods som inte stannar i staden.

Hamnen, som ju är ägd av oss trelleborgare, har en gång varit en liten vacker hamn som vi kunnat besöka, en trevlig hamn som jag som liten grabb och många med mig kunde köra ner o fiska i.

Den senaste avstängningen gjordes för något år sedan då det avslöjades att det stod hundratals ton med explosiv gödning obevakat på kajkanten. Enligt hamnen skulle de bara arbeta med omlastning men verkligheten var en annan. Hamnen har en förmåga att slira på sanningen.

I dag är den sista biten av hamnen avspärrad med taggtrådsstaket, kilometer efter kilometer står taggtråden där och det är omöjligt att komma ner till hamnen. Vår hamn.

Annons

Två, tre tusen lastbilar har tagit över det vackra som en gång fanns och ersatts med buller och massor av farligt gods transporter. Det har till och med under stort hemlighetsmakeri förekommit att radioaktivt gods lastats i vår hamn.

Här tänker våra politiker bygga sjöstaden, flera tusen nya lägenheter, två hundra meter ifrån en verksamhet som bedriver godshantering som kan kräva evakueringsväg för 1050 fordon? En satsning på att Trelleborg ska växa med uppemot 10000 nya människor. Vad skulle den satsningen göra med lilla Trelleborg?

Vill vi växa på ett sätt som vittnar om storhetsvansinne? En större stad innebär också mer storstadsproblem.

Politikerna ser bara att det ska bli fler som delar på hamnens vansinniga expandering i att kalla sig en större RoRo hamn.

Vi trelleborgare och de nya som bosätter sig i Sjöstaden ska alltså betala för hamnens infrastruktur och godstransporter som vi inte ens vet om de finns framöver.

Visst, gods kommer alltid att behöva skeppas men det är inte mängden gods genom Trelleborg som är viktigt för oss trelleborgare.

Ser inte våra politiker detta?

Att sen samma politiker vill bygga ett gigantiskt fängelse på bästa åkermark vittnar om ett gravt synfel.

EMWE

Annons
Annons
Annons
Annons