Annons
Insändare

Vi gör allt vi kan för att motverka penningtvätt

Svar till Tommy Bengtsson (den 3 september).
Publicerad 10 september 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi arbetar nu intensivt med ett lagförslag som kan ge oss bättre förutsättningar att förhindra att vår verksamhet utnyttjas för penningtvätt, skriver en representant för Kronofogden.
Vi arbetar nu intensivt med ett lagförslag som kan ge oss bättre förutsättningar att förhindra att vår verksamhet utnyttjas för penningtvätt, skriver en representant för Kronofogden.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tommy Bengtsson, lyfter en mycket viktig fråga! Att motverka penningtvätt är en av huvudpunkterna i myndigheternas gemensamma arbete mot den organiserade brottsligheten.

Samhällsutvecklingen förändrar kriminellas tillvägagångssätt för att tvätta pengar och luckor i lagstiftningen eller i myndigheternas kontrollsystem kan utnyttjas för sådana syften. Vi på Kronofogden är naturligtvis mycket angelägna om att förhindra att detta sker, och vi använder alla verktyg som står till vårt förfogande inom dagens regelverk.

Annons

Men till skillnad från banker och finansiella institut är vi enligt lag skyldiga att ta emot kontanter från personer som vill betala sina skulder.

Vår hantering av kontanter är en av riskerna som uppmärksammades i den gemensamma myndighetsrapporten Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige som tidigare i år lämnades till regeringen.

Att det finns en risk för att kriminella använder oss för penningtvätt är alltså ingen nyhet för oss. Vi har under en längre tid arbetat med hur vi ska undgå att utnyttjas i brottsliga syften, och vi anmäler kontinuerligt misstänkta transaktioner till Finanspolisen.

Vi arbetar nu intensivt med att se över de rättsliga förutsättningarna för att förhindra att vår verksamhet utnyttjas för penningtvätt. Vi undersöker också möjligheterna att på andra sätt begränsa kontanthanteringen.

Ulrika Lindén

rättschef på Kronofogden

Annons
Annons
Annons
Annons