GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi företagare behöver svar om el- och gaskostnaderna

Nu är man så där lagom arg, undrande och frågande igen!
Publicerad tisdag 06:20
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten kräver svar från politikerna om hur företagen ska få stöd med sina höga el- och gasräkningar.
Skribenten kräver svar från politikerna om hur företagen ska få stöd med sina höga el- och gasräkningar.Foto: Bertil Ericson / TT

Vad är planen framåt för oss företag i Trelleborg vad gäller el och gas priser? Det är helt tyst!

Förslaget som regeringen har kommit med är ett ställningstagande för debiteringar utifrån hur det varit – alltså historia . Jag vet inte hur man tänkte med detta förslag. Det innebär att de som har fast pris kan ha betalat mindre för elen, hur tänkte man där? Privat har vi alltid haft fast pris vi gillar att i förväg veta våra kostnader och historiskt sett har man nog betalat mer för elen men det är ett aktivt val vi gjort precis som man kan välja att inte ha rörlig ränta på sina lån. Förslaget som är lagt betyder att vi får tillbaka pengar. Men hallå om jag har betalt mindre än det genomsnittliga elpriset på 75 öre, skall jag då få tillbaka pengar? Återigen ett ej genomtänkt förslag. Man måste väl ända titta på vad man faktiskt har betalt för elen?

Historiskt har man kunnat välja fast eller rörligt pris men den möjligheten har man inte nu. Då kan man inte komma och säga att vi själva försatt oss i denna sits. Hörde ett inslag på tv där man föreslog att ge el-stöd till företagen i stället för till privatpersoner då detta i slutändan ändå ger hushållen mer pengar i plånboken när företagen slipper höja sina priser ut till kund. Priserna blir längre och lönerna behöver inte höjas lika mycket. Detta är en mycket sund tanke eftersom företagen behövs, det är de som ger arbetstillfällen och intäkter i form av moms, sociala avgifter och inkomstskatt.

De flesta livsmedelsföretagen finns här nere där elen är som dyrast och råvarorna vi använder produceras också här. Alltså är det klimatsmart att vi är placerade här. Att lägga sin verksamheten i Norrland känns inte så klokt för vår åkermark kan vi inte flytta. Jag vet att alla inte är tycker att den är lika viktig som jag tycker, men det är faktiskt det mest värdefulla vi har, utan den får vi ingen mat. Jag blir ganska matt när det står i TA (den 8 november) att man planerar fler hus på åkermark i Skegrie.

Om vi alla skall spara el så känns det inte ansvarsfullt att lägga ett stort fängelse här där elen är dyrast, när man samtidigt inte kan garantera att företag får tillräckligt med el.

Vill man vara företagsvänlig hade det varit på sin plats att gå ut och fråga hur det ser det ut för oss företagare, vilka frågor som skall lyftas för att underlätta.

”Vill man vara företagsvänlig hade det varit på sin plats att gå ut och fråga hur det ser det ut för oss företagare, vilka frågor som skall lyftas för att underlätta.”
ML G

Hur skall vi tänka framåt, alla vet att man oftast inte kan påverka intäkterna utan det är kostnaderna man måste dra ner, hur gör man det lättast? Jo man drar ner på personalkostnaderna. De anställda är en tillgång för företagen och kommunen.

Man har som företag väldigt mycket skyldigheter som är kostsamma, till exempel sjuklönen. Är det rimligt att arbetsgivaren skall betala de första 14 dagarna? Jag hade föredragit att det var försäkringskassans ansvar från dag ett. Jag är skyldig att betala ut sjuklön men det är oftast inte arbetsplatsen som gör den anställde sjuk. Om man exempelvis skadar sig på sin fritid och blir sjukskriven så får arbetsgivaren betala detta. Det känns inte rimligt.

Det måste komma svar angående el och gas snart, hur länge tänker ni vänta?

ML G