Annons
Insändare

Vi behöver politiker med lite pondus

Angående debatten om åkermarken.
Insändare • Publicerad 22 maj 2012
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Självklart skall vi vara rädda om lantbruksmarken. Några personer har skrivit artiklar i tidningen som om att all lantbruksmark skall bebyggas vilket inte är troligt. Det är en förvånande tanke att så många lantbrukare värnar om att lantbrukets dåliga lönsamhet skall fortsätta i all evighet. Överskottet av lantbruksprodukter håller priserna nere. Sveriges bönder har ingen inkomst alls om inga EU-stöd betalas ut. Därför har merparten av lantbrukarna på slätten ett annat jobb också. Trots detta har lantbrukarna i genomsnitt lånat 14 miljarder om året de senaste nio åren. Totala låneskulden är nu uppe i 240 miljarder kronor. Ett bra företag investerar vinsten varje år i stället för att låna.

Om tolv år är genomsnittsåldern på lantbrukare närmare 70 år. Skall då börsbolagen ta över driften? Väldigt många lantbrukarsöner vill ha lön för sitt arbete, och väljer därför ett annat yrke. Vad odlas då på marken här på Söderslätt? Jo maltkorn odlas på cirka 20 procent av arealen vilket går till öltillverkning. Höstvete cirka 20 procent används till vodkaframställning. Sockerbetor på cirka 15 procent går till mycket onödigt fett på kroppen. En del mark trädas av olika anledningar. Alltså odlas halva arealen till annat än mat. Vilket lätt kan ändras på om behovet av mat ökas. Vi importerar närmare 50 procent av köttet vi äter därav dålig lönsamhet i den branschen för bönder och slakterier. Vi kan ej föda upp djur om ingen köper dem. Då får vi exportera spannmål till dåliga priser.

Då vi nu måste bygga på lantbruksmark skall det planeras för lite tätare bebyggelse och även på höjden och inte för stora ytor som ingen vill sköta för det kostar pengar. Våra nya svenskar vill inte bo i Norrland. Där rivs hela hyreshus med bra standard. Vi skall väl inte behöva ha uteliggare? Var vill då folk bo? Jo vid kusterna, vilket Sverige har väldigt gott om. Jämför gärna med andra länder. Förtäta i samhällena är svårt då alla tror sig äga allting runt egna bostaden men är fullt möjligt om behov finns. Förslag på utbyggnad av bostäder i hamnen lede till ett nytt protestparti bildades. Sorry. Vi behöver politiker med lite pondus. Ingen tror väl på allvar att energin skall odlas på åkrarna i framtiden. Energin har vi runt om oss och den blir inte bättre för den går genom växterna. Problemet är att lagra energi, det går men är dåligt utvecklat och än så länge dyrt. Lantbrukare sitt inte bara och ruva på marken. Politiker fortsätt att planera på med sans och vett och bygg där det behövs.

Nilla Olsson
Ekonomen Erik R
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons