Annons
Insändare

Vi är alla ansvariga för den planet vi lämnar efter oss

Det är ganska tydligt att de senaste reportagen in TA om fängelse etableringen har varit väldigt vinklade och försökt måla upp en mycket positiv bild av densamma. Det är ju klart att det finns de som är för och de som är emot, både där och här, och det är ju helt ok. Vi lever ju trots allt i en demokrati och den måste vi värna!
Publicerad 26 juli 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
TA:s besök i Skänninge har väckt tankar hos signaturen Rickard.
TA:s besök i Skänninge har väckt tankar hos signaturen Rickard.Foto: Jenny Isaksson

Men jag måste fråga vad hände med denna viktiga diskussion om åkermark och placering av fängelset här i Trelleborg? Det är ju trots allt så att situationen i världen har förändrats något sedan fängelset i Skänninge byggdes. Detta är det väl ingen som kan ha missat?

Vi har alla ett ansvar, och det gäller även er reportrar som har en större möjlighet att skapa opinion än någon annan, så ni bör ju försöka vara lite objektiva.

Annons

Vi har alla ett ansvar för hur vi använder denna planet och hur vi lämnar den till kommande generationer! Vi har information och kunskap som vi måste använda när vi tar beslut. Att fortsätta på fel väg bara för att vi vägrar ändra oss är ju inte ok helt enkelt.

Som sagt, vi har information och kunskap! Vi måste alla fråga oss själva om vi kan titta våra barnbarn i ögonen och säga att vi valde att ignorera denna information och kunskap! Vi tyckte inte det var tillräckligt viktigt att ni, våra kära barnbarn, skulle få ta över en så bra planet som möjligt. Därför valde vi att inte rätta till och att ignorera detta, för er, dåliga beslut.

Vad som är lika illa, är ju att vi har högt uppsatta tjänstemän som använder förlöjligande tonfall om den ”behjärtansvärda jordbruksmarken”. Samt, vilket inte är förvånande, skyller på kommunen att det är denna mark som vi blivit anvisade, samtidigt som kommunen skyller på Kriminalvården att det är denna mark de kräver. Skamligt!

Det största misstaget man kan göra är att inte våga rätta till sina misstag. Kör man åt fel håll så vänder man!

”Det största misstaget man kan göra är att inte våga rätta till sina misstag. Kör man åt fel håll så vänder man!”
Rickard

Jag säger inte att det inte behövs fler fängelser och att något måste ligga i närheten av Trelleborg. Men kom ihåg att vi har alla ett ansvar att göra det bästa valet när det gäller lokaliseringen och det valet kan inte vara ett egoistiskt val. Som sagt vi är alla ansvariga för den planet som vi lämnar efter oss och det är inte ok att säga att någon annan anvisade oss det ena eller andra eller någon annan kräver det ena eller andra. Det är ju absolut inte ok att Inte ändra kurs om det finns alternativ.

Ja alla pratar om 400 arbetstillfällen som detta kan generera, jättebra, men återigen måste vi välja och prioritera och så som klimat och världsordningen ändras blir det än viktigare att blicka framåt och inte bara tänka egoistiskt här och nu i dessa viktiga frågor!

Tack och lov att det snart är val och att vi då alla har ytterligare en möjlighet att utnyttja att vi lever i en demokrati. Hoppas alla tar sitt ansvar, kan titta barnbarnen i ögonen och med rak rygg säga att man gjorde vad man kunde. Det är ju också bra att komma ihåg att man kan rösta olika i kommun- och riksdagsval!

Rickard

Svar direkt: Trelleborgs Allehandas reportageteam åkte helt förutsättningslöst till Östergötland. Syftet med reportageresan var att öka förståelsen för vad ett fängelse innebär för lokalsamhället men även en insyn i hur ett fängelse fungerar. Skänninge är som ort betraktat betydligt mindre än Trelleborg, men med sin storlek och klassificering (säkerhetsklass 2) är Skänningeanstalten lik den som planeras i Trelleborg.

Det ledde till en reportageserie med flera artiklar. Bland annat rapporterade vi om hur de boende ser på att ha ett fängelse som granne. Vilka svar vi skulle få hade vi ingen aning om på förhand. När bilden blev entydig försökte våra reportrar förgäves hitta kritiska röster. Det innebär inte en skönmålning av verkligheten i Skänninge.

Martin Falkenby, chefredaktör Trelleborgs Allehanda

Annons
Annons
Annons
Annons