Annons
Insändare

Vertikala vindkraftverk har utvecklats

Svar till Mats Moritz (den 6 december).
Insändare • Publicerad 13 december 2013
Mindre vertikala vindkraftverk är enklare att bygga därför att de har endast en rörlig del och behöver inte vridas efter vinden, skriver Göran Gatenfjord.
Mindre vertikala vindkraftverk är enklare att bygga därför att de har endast en rörlig del och behöver inte vridas efter vinden, skriver Göran Gatenfjord.Foto: Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

När man skall satsa på vindkraft i och kring Trelleborgs hamn så gäller följande. Verken får enligt gällande bestämmelser, inte vara högre ån 20 meter. Detta krav gör det omöjligt att bygga vanliga vindkraftverk i detta område!

Tekniken för vertikala vindkraftverk har också utvecklats sedan vindkraftens barndom, precis som tekniken för konventionella vindkraftverk. Mindre verk av denna typ är enklare att bygga därför att de har endast en rörlig del och de behöver inte vridas efter vinden. Slutligen är de betydligt tystare än konventionella verk.

Annons

De vindkraftverk som Trelleborgs hamn skall bygga är ungefär lika dyra räknat i investerad krona per kW som konventionella vindkraftverk. Trelleborgs hamn har därför, under givna förutsättningar, valt rätt för att kunna utveckla hamnens energiförsörjning för en bättre miljö.

Det vertikala vindkraftverk som står på FMT är en prototyp för utprovning och det står på en lös platta ovanpå marken. Av denna anledning körs detta verk försiktigt och endast när det är bemannat.

Hoppas att detta skall räcka som svar på dina frågor.

INTERNAL INTERNAL
Civilingenjör Göran Gatenfjord, Äspö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons