Vems sko klämmer egentligen?
Svar till Tänk positivt (den 6 december).
Ja, så kom den då. Insändaren vi väntat på. Den "heta" frågan om lärarnas arbetsinsatser, arbetstider och alla våra "lov". Väntad, men ack så beklämmande. (Jag undrar vems sko som egentligen klämmer i den här frågan? Den svenska avundsjukan, månntro...)
Jag vill börja med att säga: skaffa rätt fakta innan du tänker högt!
1. Lärarna har 45,5 timmars arbetsvecka (ej 45 timmar, rätt ska vara rätt).
2. Lärarna har cirka elva veckors "semester" (ej 13 veckor som du påstår).
Med enkel matamatik kan du nog, som själv skriver att vi jobbar mer än 40 timmarsvecka, räkna ut att många av vår så kallade "semesterveckor" är redan inarbetad tid! Fem veckor = lagstadgad semester. Resterande cirka sex 6 veckor = inarbetad tid och inte "semester"! (194 arbetsdagar x 9.1 timme per arbetsdag = cirka sex veckor).
Och på din fråga "eller planerar man då också?" är svaret: Ja i viss mån. "Man", det vill säga vi lärare, har i alla år även arbetet under en del av våra redan inarbetade sex veckor = x antal dagar per veckor per år i obetald övertid. (Vid utbetald övertid, till exempel ålagda föräldra- och personalmöten, utgår en "blygsam" summa på 13.50 kronor per timme efter klockan 19.00. Före skatt. Det blir inga nya skor det inte!)
Sätt gärna stämpelkort i handen på mig och alla mina "övertidsarbetande" kolleger som år efter år, i tysthet, har arbetat på flertalet av våra så kallade "lov" och det kommer att bli en kostsam historia för dig och alla oss andra skattebetalare!
Jag vill därför vända på din fråga "vilken annan yrkeskår har elva (inte 13) veckors "semester" per år?" till "Vilken annan yrkeskår jobbar x antal veckor i obetald övertid per år?" Troligtvis ingen. I så fall skulle det vara ett annat kommunalt, äldre- och/eller sjukvårdsinriktat yrke. Alltså ett typiskt lågavlönat och kvinnodominerat yrke där varken 100 procent övertidsersättning utgår eller förmåner som gratis tjänstemobil, bil, fri- eller kraftigt subventionerad sjuk- och friskvård, bonusutdelning etc ingår!
Känns nu som att "spjutet" riktas mot frågan om lärarnas arbetsinsatser, arbetstider samt "alla deras lov!" i stället för den brinnande punkten nämligen elevernas bästa.
Vill även påpeka att spjutspetsskolans mål och visioner även innefattar förskole- och fritidspedagogernas verksamheter som har andra arbetsförhållanden vad gäller den här frågan – och de står också för flera av insändarna i TA!
Lärare i trasiga skor