Vem som vill kan gå i en ridskola
Jo, det måste vara kommunens ansvar och intresse att stödja de sporter och positiva fritidssysselsättningar, som finns för barn och tonåringar i kommunen. Ridsport är en av dem. Signaturen Lasks åsikt om att ridsport inte är tillgängligt för alla eftersom det är väldigt dyrt, är inte något som stämmer för en ridskola som är öppen för alla, oavsett om man till äventyrs är så lycklig att man har en egen häst.
Vem som vill kan gå i en ridskola, och arbetar man omsorgsfullt med att lära sig både ridning och dressyr, så finns möjligheter att tävla med någon av ryttarföreningens/ridklubbens hästar, och utsikterna att det går bra beror på den kompetens man skaffat sig, oberoende om det är en ”lånehäst” eller inte.
Signaturen Orolig mamma skrev (den 17 juni) om den sociala betydelse en förening har. En ridklubb har öppet hus för alla intresserade, oavsett om man rider själv eller hänger med någon kompis för att se på en tävling eller hjälpa till med det dagliga arbetet med hästarna.
Och att lära känna och umgås med våra stora levande djur är också ett plus om man bor i en stad. Det är många, båda föräldrar och vänner till ryttarna, som gör en stor ideell och obetald insats för att hålla i gång verksamheten. Samma gäller många andra föreningar, vare sig det gäller idrott, sport, kultur av olika slag som teater, musik med mera. Brosjödal har ett plus med att bussförbindelser dit finns – många föräldrar lägger ner stor del av sin fritid med att transportera sina barn och ungdomar till deras aktiviteter, eftersom kollektiva förbindelser till lokalerna inte alltid passar dem.
En skillnad mellan en ridklubb och andra idrottsklubbar ligger i redskapen.
En fotbollsförening, hockeyklubb måste givet vis ta väl hand om redskapen, som ju kan vara dyra också, men i ridklubben är redskapen levande och står därmed under svensk lag och djurskydd. Och man har därigenom inte samma möjligheter att prioritera och senarelägga eventuella överraskande kostnader, som till exempel högre foderkostnader, veterinärutgifter, stormskador på stallar som ju just en ridklubb måste åtgärda omedelbart. Några vinstintressen är inte förhanden. Den som suttit i en ryttarförenings styrelse kan vittna om hur glad en styrelse är, när verksamheten går runt ekonomiskt.