Annons
Insändare

Vem skall ha råd att odla den åkermark som ni vill skydda?

Svar till Emil Samnegård (MP) (den 5 februari).
Publicerad 25 februari 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För hela Sverige var det 131 084 hektar jordbruksmark som låg i träda 2021. Skånes andel av dessa var 11 513 hektar, skriver signaturen LBP.
För hela Sverige var det 131 084 hektar jordbruksmark som låg i träda 2021. Skånes andel av dessa var 11 513 hektar, skriver signaturen LBP.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag har tagit mig friheten och tittat på Jordbruksverkets statistik över hur mycket av Sveriges åkermark som år 2021 låg i träda, det vill säga "Åkermark som inte används till produktion av jordbruksprodukter".

För hela Sverige var det 131 084 hektar jordbruksmark som låg i träda 2021. Skånes andel av dessa var 11 513 hektar!

Annons

Med ovan nämnda statistik hävdar jag fortfarande att etableringen av ett fängelse på 50 hektar som kan ge Trelleborgs invånare upp mot 400 nya arbetstillfällen, är väl använda hektar. Du skriver "Som politiskt parti är det också viktigt att lyssna in och förstå de medborgare som berörs mest av etableringen.". Du borde i stället som lokalpolitiker i Trelleborg ta hänsyn till de arbetslösa (5,2 procent) som inget hellre vill än ha en fast anställning i sin hemkommun.

”Med ovan nämnda statistik hävdar jag fortfarande att etableringen av ett fängelse på 50 hektar som kan ge Trelleborgs invånare upp mot 400 nya arbetstillfällen, är väl använda hektar.”
LBP, engagerad medborgare

Miljöpartiet har medverkat på riksplanet i en regering som är ansvariga till dessa oerhört höga bensin-, diesel- samt elpriser vi har i dag. Vem skall ha råd att odla den åkermark som ni vill skydda, och vem skall ha råd att köpa svenska jordbruksprodukter? I vår närhet finns tomatodlingen som levererar till stora delar av vårt land. Om man jämför med förra året, betalar detta företag i dag ett elpris som sedan i höstas är fyra gånger högre!

Hur många företag i Sverige har liknande problem och på sikt måste lägga ner sina verksamhet? Jag tycker fortfarande att en röst lokalt på MP den 11 september inte är en röst för fler arbetstillfälle i vår kommun.

Tänk om gör rätt.

LBP, engagerad medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons