Annons
Insändare

Vem har ansvar för vad som händer på skolan i Anderslöv?

För en tid sedan träffade jag en tjej i årskurs 9 på Väståkraskolan som hade prao.
Publicerad 1 december 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten funderar över situationen på Väståkraskolan.
Skribenten funderar över situationen på Väståkraskolan.Foto: Tomas Nyberg

Eftersom jag hört vissa rykten om situationen på skolan frågade jag hur det var. ”Det är kaos”, svarade hon.

Därefter har jag läst två artiklar i Trelleborgs Allehanda om skolan i Anderslöv. Skolan har utöver vikarieproblem även ett sparbeting. Tjänster har dragits in. Personal har sagt upp sig. Arbetsklimatet har försämrats.

Annons

Tidigare i år fick Väståkraskola ny rektor. Hade hon blivit informerad om kommande sparbeting eller kom det som en total överraskning? I så fall har kommunen inte gett henne rätt förutsättningar att driva och utveckla skolan. Med de uppföljningssystem/delårsrapporter som kommunen har i dag kan man fråga sig varför man inte tidigare sett att resurserna inte skulle räcka året ut. Var det kanske andra verksamheter som uppvisade negativt resultat?

Skälet till att personal lämnar skolan kan variera. Bättre lön i annan kommun, arbetsmiljön, högre arbetsbelastning på grund av indragna tjänster etc.

Det riktade statsbidraget som riksdagen beslutat om skulle ju bland annat gå till fler specialpedagoger/speciallärare. Dessutom skulle pengarna användas till personal som skulle avlasta lärarna ifrån administrativa uppgifter så att de fick mer tid med eleverna. Förmodligen var inte dessa pengar öronmärkta. Vart tog dessa vägen?

Att rekrytera nya lärare kostar tid och pengar i form av utannonsering, intervjuer, referenstagning och så vidare. Samtidigt som det skapar oro bland föräldrar, elever och sämre arbetsklimat på skolan. Vad vinner kommunen egentligen på ett sparbeting med tanke på de negativa effekter som detta skapar?

Barnen/eleverna är vår framtid och då ska det inte vara kaos på skolan som tjejen uttryckte det.

Att kommunens budget löper över kalenderår och skolans budget över ett läsår har alltid präglats av att gasa och bromsa.

Kanske hög tid att skolan åter förstatligas tycker

Lars Andreasson

f.d rektor

Annons
Annons
Annons
Annons