Insändare

Vem bryr sig om den enskilde?

Insändare • Publicerad 29 augusti 2006

Antalet platser i äldreomsorgen skall öka. Så säger socialdemokraterna nu i valrörelsen. Men hur ser verkligheten ut? I Trelleborg Har Egil Ahl styrt de senaste åren och vad har hänt?

Enligt TA 25 augusti, som fått uppgifterna från socialförvaltningen, har antalet platser både inom vanligt särskilt boende ("hemmet") och inom demensvården minskat under innevarande mandatperiod. Då skall vi veta att Ahl & Co har ensam majoritet i alla nämnder så det är socialdemokraternas medvetna satsning att minska på de äldres möjligheter till ett bra liv. Det är skandalöst när en 90-åring som önskar bo på ett äldreboende nekas detta. Det är inte länge sedan vi kunde läsa att det var balans mellan utbud och efterfrågan när det gäller äldreboende. Nu visar det sig att det finns 16 personer i kö och dessutom kan man nekas plats även om man är 90 år. Hur många äldre finns det ytterligare som vill ha en plats?

Som vanligt vet socialdemokraterna bäst, alla skall behandlas på samma sätt och i Trelleborg är det hemtjänsten som gäller oavsett vad den enskilde tycker. Mönstret går igen. Alla skall gå på kommunalt "dagis", gå i kommunal skola och på ålderns höst vårdas i sin ensamhet i hemmet. Den enskilde är mer eller mindre utlämnad till en enstaka politikers tyckande. En gammal s-politiker och vallokomotiv i Trelleborg (Irene Ahldén) sade, när det gällde att bemöta elever, att den största oförrätt man kan göra är att behandla alla lika. Detta gäller säkert i många andra sammanhang under en människas liv. Vi måste våga tro på att den enskilde vet vad som är bäst för henne.

För demokratin, för valfriheten och för din trygghet behöver Trelleborg en ny regim.

Leif Sjögren (c)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.