Annons
Insändare

Vem bär och tar ansvar för politiska felbeslut?

De så omåttligt populära kosläppen ställs in i år på grund av coronapandemin som härjar globalt. Däremot så har vi fått uppleva en kovändning av styrande politiker i vår kommun när det gäller den så omdebatterade frågan om infarten till hamnen.
Publicerad 2 maj 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur många skattekronor som i onödan slösats på projektet med östlig hamninfart  skulle man gärna vilja ha reda på, skriver Peter Svensson.
Hur många skattekronor som i onödan slösats på projektet med östlig hamninfart skulle man gärna vilja ha reda på, skriver Peter Svensson.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mikael Rubin (M), Helmuth Petersén (SD), Erik Lundström (KD) och Lennart Höckert (S) utropar sig alla som vinnare efter att det undertecknats en avsiktsförklaring om att skippa östlig infart, och i stället gå vidare med att vidareutveckla den nuvarande västliga infarten till hamnen i samråd med Trafikverket.

Vi är väldigt många som kämpat hårt mot planerna på en östlig hamninfart och vi borde egentligen känna enorm glädje men framförallt lättnad över att de styrande äntligen har tagit sitt förnuft till fånga och börjat lyssna på såväl Trafikverket som länsstyrelsen.

Annons

Dock så lämnar det hela en fadd eftersmak och smolken i glädjebägaren fullkomligen svämmar över.

Nu gäller det att vi inte förblindas och glömmer bort hur illa de styrande med Mikael Rubin i spetsen skött denna fråga. Man har med en dåres envishet proklamerat att det finns inget alternativ, endast östlig hamninfart är det som gäller.

En sak vill jag ge Mikael Rubin cred för, vid två tillfällen när vi möts personligen, så har han erkänt för mig att allt gjorts i fel ordning. Hamnflytt österut samt inköp av fastigheter för att bana väg för en ny infart österifrån borde inte satts igång innan en det funnits en fastställd fullt finansierad lösning för hur trafiken skulle ledas till hamnen.

Hur många skattekronor som slösats på projektet i onödan skulle man gärna vilja ha reda på. Att det handlar om hundratals miljoner råder det ingen tvekan om, svindyra konsulter och inte minst inlösen av alla fastigheter, där många "tvingats" bort från sina hem och mått psykiskt väldigt dåligt under en lång period. Pengar som hade kunnat göra stor nytta inom skolan, vården, äldreomsorgen, för att bara nämna några som har det tufft ekonomiskt.

Hur tänker ni styrande agera i framtiden och hur ser ni på ansvarsfrågan i det ni ställt till med?

Det är väl bara att kravla tillbaka upp på barrikaden och förklara er, det är er förbannade skyldighet anser jag, tillsammans med många andra skattebetalare i vår kommun som jag varit i kontakt med. Vi är också många som tycker att det är förvånansvärt tyst från er, inga nya ställningstaganden, inga förklarande skrivelser på debattsidorna i Trelleborgs Allehanda etc.

Det är bara den gode Helmuth Petersén som figurerar i TA med sina välformulerade svarsinlägg på debatt- och insändarsidorna. Han bemöter och häcklar dem som ställer konkreta frågor till honom, eller dem som påstår att han sagt saker som han själv menar att han aldrig sagt. Illvilliga insändare som ifrågasätter honom, allt ifrån blomsterflickor till kommuninvånare med andra partitillhörigheter pulveriserar han enkelt. Elegant förtydligar han att det inte var ett järnrör utan "bara" ett aluminiumrör som en SD anhängare sprang omkring och viftade hotfullt med. Att personen i fråga dessutom var "kortväxt" gör det hela ännu mindre allvarligt, lite får man väl tåla tror jag att Helmuth tycker.

Helmuth och hans parti, tillsammans med andra, har fattat beslut om att subventionera Engelska skolan med flera miljoner kronor för att man skall etablera sig i kommunen. Engelska skolan borde kunna fixa detta själva med tanke på vilka vinster denna privata aktör redovisat. Den kommunala skolverksamheten hade med största sannolikhet gladeligen tagit emot dessa miljoner i stället för att drabbas av ständiga besparingskrav.

Kanske tänker Helmuth såhär, i den Engelska skolan lär man sig att räkna snabbare till tio än i den kommunala, framför allt på engelska, smart! En fråga till Helmuth, varför tog du inte kommandot och blev den högste styrande i vår kommun i stället för Rubin?

Ditt parti samlade ju trots allt flest röster i senaste kommunvalet!

Peter Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons