Annons
Insändare

Vem använder elen i småbåtshamnen?

Angående utskick till båtägare i Gislövs hamn.
Insändare • Publicerad 13 oktober 2010

Brevet som skickats till alla båtägare angående elförbrukningen i hamnen vintertid påvisar icke realism i förhållande till antalet som troligen använder el under just vintersäsongen.

Istället för att hota med uppsägning vore det kanske bättre att hitta en lösning som gör att förbrukarna ska betala en påläggssumma då de ligger i vattnet över dessa månader. Detta är ett förslag som kanske skulle kunna förminska en del av kostnaderna för kommunen.

Annons

En annan sak, som jag har lagt märke till under min tid som besökare i hamnen är, att under hela april, delar av maj, halva oktober och hela september, finns det aldrig, eller ytters sällan någon som tar upp hamnavgifter och därmed betalning för förbrukad el. Det kommer många båtar in i hamnen ända från aprils början och så gott som alla ligger och avnjuter sina besök här gratis. Detta måste ju visa sig när elen ska betalas av kommunen. Det har hänt ganska ofta att vissa av dessa gäster drar ut stadigliggande båtars elkablar och kopplar in sina egna, antagligen för att inget ska ses när man går längs bryggorna och kollar.

Hade kommunen kunnat kosta på sig att ha en fast anställd från 1 april till siste september, som under två timmars tid varje eftermiddag, gick runt i hamnen och kontrollerade båtarna, så hade man fått in en hel del pengar. Jag är övertygad om att kommunen hade kunnat märka en vinst ur hamnen i stället för, som det verkar nu, förlust.

Att även, som ryktet säger, ha anlitat ett antal olika konsulter för stora pengar, för att bygga en ny brygga, som kommunen då har gjort, istället för att komma igång med bygget, är helt vansinnigt. Visst ska man ha det bästa möjliga, men man har byggt bryggor i många år och i många hamnar, varför då inte höra sig för med andra hamnar och anlita deras entreprenörer? Pappersexercis kostar, och kostnaderna lägger kommunen på skattebetalarna? Att lösa problemet med hamnen är inga svårigheter egentligen, eller hur? Hamnen får fler och fler besökare för varje år och det är bara att applådera, se bara till att förbättra servicen och kontrollen över besöken. Det fungerar i Danmark och Tyskland, så varför skulle det inte fungera här?

Nilla Andersson
Y. Möller
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons