Annons
Insändare

Vellinges föräldrar och barn är att gratulera!

Insändare • Publicerad 13 september 2007
Från och med den 1 juli 2008 får familjerna ökad frihet i Vellinge när det gäller att välja barnomsorg, skriver insändarskribenterna. ARKIVBILD: SCANPIX
Från och med den 1 juli 2008 får familjerna ökad frihet i Vellinge när det gäller att välja barnomsorg, skriver insändarskribenterna. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Från och med den 1 juli 2008 infrias ännu ett vallöfte från alliansen; då får kommunerna rätt att införa vårdnadsbidrag för dem som vill stanna hemma längre hos sina barn. Nu blir det möjligt att välja vad som passar varje familj bäst. Familjen kan bestämma själv.

Att skapa mer tid för barnen tillsammans med sina föräldrar är angeläget. Vi kan se tendenser i samhället på att barnen med dagens stora barngrupper blir mer stressade, fler och fler barn uppvisar hörselskador för att nämna några tendenser. Forskning visar att dagens stora barngrupper är en fara för jämställdheten då det ofta är pojkarna som blir mest sedda av förskolepersonalen och flickorna får stå tillbaka. Vi har ännu inte fått notan som nuvarande förskolepolitik genererat, en politik som är dyr för skattebetalarna. Men framförallt är det barnen som fått betala det högsta priset genom långa subventionerade arbetsdagar i förskolan samt genom de konsekvenser som de stora barngrupperna ger upphov till.

Annons

Förutom att familjerna får utökad rätt att välja kommer reformen att minska trycket inom barnomsorgen. Det kommer bland annat att ges utrymme för mindre barngrupper, en viktig kvalitetsfråga när det gäller kommunal eller enskild barnomsorg som också gagnar jämställdheten.

Vårdnadsbidraget blir maximerat till 3000 kronor, ett skattefritt bidrag per månad.

Då är det samtidigt viktigt att veta att en förskoleplats kostar mellan 80000-90000 kronor per barn och år i Vellinge det vill säga här skapas det nu utrymme för kvalitetshöjningar i den befintliga verksamheten. Såväl låg- som höginkomsttagare ges nu en fantastisk möjlighet att minska sin arbetstid och kunna få ersättning för detta. Detta gäller inte minst männen.

Vi kristdemokrater har tidigare yrkat att Vellinge skulle bli en försökskommun för införande av ett vårdnadsbidrag men fick avslag av moderaterna på grund av gällande lagstiftning. Nu lägger vi en ny motion som moderaterna svårligen kan säga nej till. Nu har ju regeringen gett kommunerna möjligheter att införa denna barnvänliga reform. Samtidigt fortsätter arbetet med att ytterligare höja kvaliteten inom den viktiga förskoleverksamheten.

Vellinges föräldrar och barn är att gratulera! Från och med den 1 juli 2008 får familjerna ökad frihet i Vellinge när det gäller att välja barnomsorg.

Kjell Bornhager

Anders Alkewall

kristdemokraterna i Vellinge

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons