Annons
Insändare

Vellinge kommuns skolor rankas lågt

Insändare • Publicerad 16 november 2006

Varje år presenterar Lärarförbundet en undersökning under mottot "Sveriges bästa kommun". Uppgifterna härrör sig från Skolverkets officiella statistik insamlad av SCB.

Vellinge hamnar på plats 37 av totalt 290 kommuner, en förbättring med några placeringar, men långt ifrån ett resultat vi borde vara belåtna med. En likartad och jämförbar kommun som Lomma hamnar på andra plats. Det handlar om viktiga kriterier såsom resurser till undervisningen, lärartäthet, betygsresultat i årskurs nio, andelen friska lärare och andelen barn inom förskolan med flera.

Annons

Moderaterna kallar Lärarförbundets undersökning för "en partsinlaga" eftersom ett annat av kriterierna är "kommunen som avtalspartner". Lärarförbundet betraktar nämligen Vellinge kommun som en dålig avtalspart. Jo, visst är det så. Kommunen fick nämligen år 2005 böta 350000 kronor för att den inte MBL-förhandlat när det är lagstadgat att så skulle ske. Unikt i Sverige men ger kanske en bild av moderaternas syn på demokrati och medinflytande. Men det är inte enbart av det här skälet som Vellinge kommer långt efter till exempel Lomma kommun. Vellinge får en ännu lägre värdering när det gäller till exempel lärartäthet och resurstilldelning.

Undersökningar visar att Vellinges skolelever presterar under förväntade resultat medan likartade kommunen i vårt närområde som Lomma, Lund och Staffanstorp, presterar över sina förväntningar. Skall vi behöva finna oss i det här i Vellinge? Var finns satsningen på kvalité? I vår kommun gäller allt som oftast att kvalité är liktydigt med kostnadseffektivitet. Var finns kvalitetsmått som ser till individens bästa, till resultat och god trygghet? Att det finns ett stort utbrett missnöje visar också det stora antal anmälningar som privatpersoner gjort till Skolverket under den senaste femårsperioden.

En uppmaning till moderaterna! Stå upp och våga ta i problemen. De löses inte av sig själva. Analysera vad det beror på, utvärdera och sätt in åtgärder. Det finns säkerligen flera anledningar men förneka inte framtagna uppgifter.

Moderaterna borde höja sin servicenivå till kommuninvånarna. Den friheten kan väl moderaterna våga ta!

Kjell Bornhager,

kristdemokraterna i Vellinge

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons