Annons
Insändare

Vellinge kommun känns inte trovärdig

Hösten 2016 krävde Vellinge kommun naturvärdeskompensation av E.ON för träd som måste fällas när ny elkabel lades ner utmed Foteviken. Jan–Åke Hillarps insändare (den 14 april) om den planerade bostadsbebyggelsen i Norra Ljunghusen aktualiserar frågan om hur Vellinge kommun värderar naturen och det fåtal allemansrättsligt tillgängliga områden som återstår.
Publicerad 17 april 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten menar att Vellinge kommuns påstående att man vill värna ”den lilla skog vi har”, inte känns trovärdigt.
Skribenten menar att Vellinge kommuns påstående att man vill värna ”den lilla skog vi har”, inte känns trovärdigt.Foto: Nilla Olsson

Med vilken logik motiverades skadeståndsanspråk för intrång i E.ON-fallet när kommunen själv iscensätter storskalig naturskövling i området genom att initiera ny bebyggelse med närmare 100 bostäder?

Kravet på E.ON att kompensera för förlust av naturvärde/ekosystemtjänster återgavs på kommunens hemsida sedan E.ON erbjudit kommunen 80 000 kronor i virkesersättning för de ungefär 2000 träd som måste fällas.

Annons

– Kommunen är givetvis positiv till förbättrad elförsörjning, men en ersättning på 80 000 kronor för drygt tvåtusen träd anser vi är oacceptabelt. Naturvärdet är betydligt större än så, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag hoppas att vi med skrivelsen får E.ON att ändra uppfattning så att kommunen istället får ersättning som täcker en nyplantering av lika många träd så att naturvärdet består, säger Carina Wutzler.

Erik Andersson, kommunens markförvaltare kompletterade;

– Vellinge kommun vill värna om den lilla skog vi har. Om kommunen ska kunna återställa det trädbestånd som ska avverkas på det här området så handlar det om en summa i tiomiljonersklassen.

E.ON-ärendet är ännu inte avgjort.

Frågan om Vellinge kommun kommer att begära naturvärdeskompensation av exploatören i Norra Ljunghusen, familjeägda AB Ljungskogens Strandbad, äger sin relevans. Och är betydelsefull för trovärdigheten till påståendet att kommunen vill värna ”den lilla skog vi har”?

Bitte Nord

Vellinge

Annons
Annons
Annons
Annons