Annons
Insändare

Vattenkraft utan miljöbelastning – finns den?

Finns ren vattenkraft? Svaret blir nej. Förvånad? Säkert blir många det när vi har tittat in på medaljens baksida.
Insändare • Publicerad 15 juni 2009

Stig W Reinlert

För vattenkraften genererar inte ren elkraft. Enligt internationella och nationella forskningsresultat från flera länder visar det sig att utsläpp av växthusgaser som vattenkraften orsaker är mycket större än vad som tidigare antagits.

Annons

Vattenkraftbaserad elektricitet utgör ungefär 3 % av världens energiförsörjning. Men står för 2 procent av alla utsläpp så innebär detta att utsläpp av växthusgaser från vattenkraftverken är nästan lika stor som genomsnittet av alla energikällor. Det är kraftverksdammarna som är problemet. Dammarna är källorna till växthusgaserna. När ett vattenkraftverk byggs bildas en damm (reservoar) uppströms från dammen. Dammen skall lagra vatten till dess man måste släpp på (ut) vattnet när behovet av elkraft ökas. Dammen skall också öka vattnets fallhöjd för att få ut mer elektrisk kraft.

När dammarna fylls med vatten bildar de stora sjöar där tidigare skog och andra växter bryts ner och det kol som var lagrat i växterna frigörs. Dammarna sammantaget släpper också årligen ut cirka en miljard ton koldioxid. Sammantaget motsvarar utsläppen från dammar ungefär 7 procent av den växthuseffekt som genereras av mänskliga utsläpp av metan och koldioxid. Det påstås alltid i klimatdebatten att vattenkraftens bidrag till växthuseffekten är noll. Men i stället har alltså mycket omfattande forskarrön och undersökningar (inklusive svenska studier) konstaterat att växthuseffekten från vattenkraften är ungefär tio gånger större än Sveriges koldioxidutsläpp på årsbasis. En rapport från WCD (Världskommissionen om dammar) bekräftar att vattenkraftdammar svarar för en betydande del av de samlade utsläppen. Nya kriterier för dammprojekt har antagits av klimatkonventionen CDM (Clean Development Mechanism). Samtidigt bedömer man från CDM:s sida att utsläppen kan vara av en storleksordning som gör att de omöjligt kan anses vara klimatneutrala.

Johan Silfversten Bergman
Stig W Reinlert
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons