Annons
Insändare

Vart tog elevdemokratin vägen?

Insändare • Publicerad 17 juni 2005

Vi har under en längre tid på vår skola varit utsatta för ett projekt kallat "elevdemokrati".

Lärare som aktivt propagerar för den så kallade "elevdemokratin" har nog missat själva poängen i arbetssättet. Idén är med elevdemokrati är att vi själva som elever ska kunna välja en friare form av inlärning, med mer självständigt arbetssätt.

Annons

Samtidigt är man noga med att poängtera att datorer inte kan ersätta en lärare och att alla elever självklart inte kan klara sig utan lärarens hjälp.

Då tycker vi att det är underligt att vi, under hela 9:an (och åttorna hela 8:an) inte fått välja om vi vill ha självständiga studier i språk. Vi har helt enkelt inte fått ha någon lärare under fredagens lektion, och de flesta tisdagar. Språk är svårt att studera själv, så svårt att vi, upprepade gånger under året bett lärare och rektorn att få ha lärarledda språklektioner. Läraren har flera gånger sagt att han är medveten om att vi inte klarar det men att han inte kan göra något. Rektorn förnekar till och med att elever varit och diskuterat ärendet med honom.

När vi då inte har lärarledda språklektioner, så sätts vi vid tio år gamla datorer med ett system som få elever använt (Mac OS) utan anvisningar och med program som ofta inte är kompletta.

När läraren sedan öppet säger till klassen att vi är den sämsta han någonsin haft och att "Detta är priset ni får betala för att ni lever i en demokrati" så undrar vi i alla fall vart elevdemokratin tog vägen.

Kommunen säger till våra föräldrar att vi alltid har tillsyn (har aldrig ens haft en vikarie) och att vi har en liten grupp (största språkgruppen i Vellinge på många år) och att betygen inte har fått ta stryk (alla har blivit sänkta).

När vi själva ber om att få lärare, men inte får det, och läraren vet om att vi inte klarar betygskraven i läroplanen, hur kan han då tala så varmt för elevdemokrati? Han gör ju exakt tvärtom vad han lär. Vi sitter utan lärare, utan anvisningar och utan kunskap, och lärare och kommunen bara slår ifrån sig. Vi har ingen som helst chans att påverka vår undervisning.

Christian, Simon och William, årskurs 9 Västra Ingelstad skola

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons