Annons
Insändare

Vart tar plastsoporna vägen?

Måste först o främst tacka Pia och Hans Nyman för deras inlägg om infarten (den 16 februari), kunde inte ha skrivet det bättre själv.
Publicerad 28 februari 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten undrar vad som händer med plastförpackningar som lämnas för återvinning.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Frågan är bara hur vi ska få beslutsfattarna att förstå det också, vi för väl börja med en namninsamling.

Sen har vi några frågor till kommunen om de nu ska höja priset på sophämtningen så kräver vi en redovisning som visar vad som har blivit så mycket dyrare med det nya sophämtningssystemet?

Annons

För oss är det obegripligt att man först har ett system där alla sopor går i samma kärl vilket man kan förstå att det blir svårt/dyrt och sortera, men nu när vi sorterar så är det bara att köra iväg och sälja till högstbjudande, och nu när ni tjänar pengar på våra sopor så borde det bli billigare eller rent av gratis sophämtning?

Och angående sophämtningen så undrar vi var plastsoporna tar vägen, skickas det till något låglöneland och hamnar i havet till slut eller var gör ni av det?

Sen måste vi verkligen undra varför det ska byggas så mycket (speciellt på odlingsbar mark), är det någon tävling mellan kommuner att bli så stora som möjligt för och få in mer skattepengar (till fler politiker som kan sitta och vända papper)?

LJ

Svar direkt: Plastförpackningar omfattas av producentansvar. Producentansvaret innebär att företag som använder förpackningar på den svenska marknaden har ett ansvar för att de samlas in och återvinns.

Verksamheten finansieras av förpackningsavgifter som producenterna betalar i enlighet med sitt producentansvar. I Sverige är det Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB (FTI) som sköter uppdraget med insamling och återvinning.

De plastförpackningar som avfalls- och återvinningsavdelningen samlar in i fyrfackskärlen samt de som lämnas på återvinningsstationerna transporteras till FTI:s mottagningar för vidarebefordran till deras kontrakterade sorteringsanläggningar i Sverige och i Tyskland.

När plastförpackningarna samlas in sorteras de upp i olika polymersorter. Efter bearbetning på sorteringsanläggningarna blir materialet ny råvara som säljs till företag som tillverkar plastprodukter.

Den plast som inte kan sorteras går till förbränning.

En ny sorteringsanläggning för återvinning av plastförpackningar är under uppbyggnad i Motala. Den ska göra Sverige självförsörjande på sorteringskapacitet och öka materialåtervinningen.

Annons

Anläggningen ska vara i full drift sommaren 2019.

Matts Karlsson

avfalls- och återvinningschef

Annons
Annons
Annons
Annons