Annons
Insändare

Vart tar pengarna vägen?

För några år sedan stod det i TA om matbesparingarna på Östergården. Summan var cirka 30 kronor per portion.
Publicerad 26 april 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har reagerat på olikheterna inom maten i äldreomsorgen.
Skribenten har reagerat på olikheterna inom maten i äldreomsorgen.Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Min undran är – var hamnar dessa insparade pengar? Får de gamla del av dem? Känns lite orättvist att betala fullt pris för mat man inte blir serverad.

I dag serverade måltidsservice pyttipanna med stekt ägg och rödbetor medan Östergården serverade en smörgås med leverkorv.

Annons

Är en smörgås fullvärdig kost? Inte i mina ögon och med min kunskap om näringslära.

Bara att gå in och jämföra de olika matsedlarna så ser man bristerna.

Varför ska man som boende och tillika dement behöva betala fullt pris för sämre kost?

Projektet har tydligen blivit permanent och man sparar fortfarande 30 kronor per portion. Multiplicerat med antal dagar per år blir det mycket pengar. Detta har pågått i 2,5 år nu.

Min undran är, var hamnar pengarna?

Matematikern

Svar direkt: Vi strävar alltid efter att våra hyresgäster ska få bästa tänkbara tid hos oss, bästa tänkbara omsorg och bästa tänkbara matupplevelse. Grunden till upplägget på Östergården är att verksamheten såg att hyresgästerna åt dåligt i samband med kvällsmåltiden och att mycket av maten fick slängas. Därför testades en annan lösning vad gäller kvällsmåltiden, hyresgästernas huvudmål tidigare på dagen är helt oförändrat. Signalerna har varit positiva och hyresgästerna äter mer än tidigare.

Alla synpunkter är viktiga för oss, de är en del i att vår verksamhet hela tiden kan utvecklas. Om vi får signaler på att något inte står rätt till tar vi dem på största allvar. Om du som hyresgäst inte är nöjd med något: berätta det för personal och chef på plats. Om du som hyresgäst inte själv kan framföra det uppmuntrar vi anhöriga att ha den dialogen med oss.

Om du fortfarande känner oro i ett enskilt ärende får du gärna kontakta mig via kommunens växel på telefonnummer 0410-73 30 00 så att vi kan ha en mer fördjupad dialog!

Kenneth Johansson

Annons

avdelningschef för vård och omsorg

Annons
Annons
Annons
Annons