Annons
Insändare

Vart är vi på väg?

I TV-programmet På spåret ställs frågan: vart är vi på väg? Den frågan bör också ställas när det gäller Trelleborgs kommun.
Publicerad 28 december 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi är på väg mot ett mer odemokratiskt samhälle där många politiker bara är intresserade av väljarna vart fjärde år, anser skribenten.
Vi är på väg mot ett mer odemokratiskt samhälle där många politiker bara är intresserade av väljarna vart fjärde år, anser skribenten.

Vissa förflyttningar sedan senaste valet gör att frågan är berättigad.

• Den första förflyttningen handlar om den politiska organisationen. I dag är den onödigt stor på grund av förhandlingar kring vilka som skulle ha den politiska makten i kommunen.

Annons

• Den andra förflyttningen är att politiker gör det svårare för väljare och massmedia (i detta fall har Trelleborgs Allehanda reagerat) att följa de politiska besluten.

• Den tredje förflyttningen handlar om att politikerna kommit allt längre ifrån sina väljare och nu sker – i många fall – dialogen med väljarna på Styrets egen Facebooksida i stället för på gator och torg.

• Den fjärde förflyttningen handlar om att partier med arvoderade kommunal- eller oppositionsråd blir allt tystare och plötsligt är det en Centerpartist och en Vänsterpartist som ”företräder” alla missnöjda väljare.

• Den femte förändringen handlar om Liberaler som under förra mandatperioden var SD:s största kritiker men som numera ”sitter i deras knä”.

Så vart är vi på väg?

Jo, mot ett samhälle som alltmer följer Sverigedemokraternas taktpinne. I Hörby har SD sett till att det inte längre är några presskonferenser efter kommunala möten. SD ska själva informera medborgarna för att ”undvika missförstånd”. Kritikerna talar om ett hot mot demokratin.

”Kritikerna talar om ett hot mot demokratin.”
The Observer

Vi är också på väg mot ett samhälle där makten är så viktig att flera partier ”slår knut på sig själva” för att få en del av den ”stora kakan” i stället för att stå upp för sin värdegrund. Plötsligt är det viktigare att vara tysta för att få vara med än att argumentera högt för rättvisa och egna visioner. Den stora förloraren: väljarna.

Så vart är vi på väg?

Jo, mot ett mer odemokratiskt samhälle där många politiker bara är intresserade av väljarna vart fjärde år.

De kloka väljarna ser förhoppningsvis förflyttningarna som gjorts, använder sin rösträtt innan förändringarna gått så långt att demokratin hotas.

The Observer

Annons
Annons
Annons
Annons