Annons
Insändare

Vart är Trelleborg på väg?

I år är det bara 18 svenska kommuner som får sämre ranking än Trelleborg. Trelleborg hamnade på plats 272 av 290 enligt tidningen Fokus.
Insändare • Publicerad 4 juni 2013

Rankingen som kallas ”Här är det bäst att bo 2013” bygger på en lång rad parametrar som till exempel inkomst, ohälsotal, försörjningskvot, födelseöverskott, taxeringsvärden, lärartäthet, och kostnad för äldreomsorg. För Trelleborgs del är det ett dystert resultat och bara tre skånska kommuner fick en sämre placering nämligen Tomelilla, Perstorp och Bjuv.

För femte året i rad försämras Trelleborgs företagsklimat enligt den undersökning som Svenskt Näringsliv gör varje år. Trelleborg rankas som nummer 220 av 290 kommuner.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M), som är inne på sitt sjunde år vid makten lägger, som vanligt skulden på oppositionen - trots det är han som styr. Politik måste vara mer än att klippa band och marknadsföra sig själv i tid och otid?

Frågan är i stället oviljan att själv ta ansvar för den förda politiken. Detta är typiskt för M, skyll alltid på oppositionen, fast de inte styr. Under sju år har det inte byggts bostäder i Trelleborg. Företag efter företag går i konkurs eller lämnar staden. I Trelleborg finns det massor av tomma lokaler och byggnader. Trelleborg har Skånes högsta ungdomsarbetslöshet och betygen i skolorna är dalande. Vi har årliga besparingar inom vården och nu skall en av våra två ambulanser flyttas till Skurup. Våra parker och grönområden blir alltmer vanskötta med mindre personal. Staden har blivit smutsigare när det gäller fimpar, ölburkar, papper och hundskit. Är det kanske brister i renhållningen eller saknas det papperskorgar? Är det fel på människorna i Trelleborg?

Fortsätter den negativa utvecklingen med samma fart, ligger vi om två år på sista plats i Sverige.

Femklövern hade den 15 maj en insändare med rubriken ”Vi är redo att kavla upp ärmarna”.

Är detta trovärdigt? Knappast! Man kan ju undra, vad de har sysslat med under de sju år, som de haft makten?

För Trelleborgs invånare är detta både en alarmerande och farlig utveckling. Räknas staden som smutsig sovstad och inga jobb, inga bostäder - ja, då kommer våra ungdomar att söka sig till andra städer med större utbud på jobb och bostäder.

Fastighetspriserna kommer att falla eftersom folk inte vill flytta hit. Staden har fått en negativ utveckling och detta omdöme gäller även om de styrande politikerna. Man får det man valt.

Det som kommunen kan påverka måste göras omedelbart. Det måste vara trovärdigt och uthålligt.

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons