Annons
Insändare

Vart är vår sjukvård på väg?

Många känner säkert till hur svårt det är att komma till vår sjukvård såväl sjukhus som vårdcentral.
Publicerad 24 november 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är kritisk till att det tar lång tid att få vård.
Skribenten är kritisk till att det tar lång tid att få vård.Foto: Bertil Ericson / TT

För att få tid till en specialist på sjukhuset får man räkna med tre månader “garantitid” och till vårdcentralen mellan två veckor och en månad vilket betyder att man totalt får räkna med fyra månader för att få hjälp med sina problem.Vill man dessutom få tid för en operation blir totaltiden sju månader – om man har tur vill säga.

Patienter som väntar på höft- eller knäledsoperation får en lång period med smärta och lidande.

Annons

Likaså gäller det patienter med hjärtproblem som bypass, klaffel eller arytmi, de får utskrivet det antikoagulerande läkemedlet eliquis för att undvika blodproppar under den långa väntetiden.

Värst av allt är det för patienter med cancer som drabbas av en lång väntan, som tär på psyket, för att få en tid, om de överhuvudtaget överlever väntetiden.

”Region Skåne har totalt 36 000 anställda, hur många av dessa arbetar inom sjukvården, det vill säga tar hand om patienter?”
BP Smygehamn

Jag har bekanta som bor i Tyskland. Om jag nämner de långa väntetiderna i Sverige är de väldigt förvånade eftersom Sverige har gott renommé i utlandet. Vad jag vet får en patient i Tyskland komma till en distriktsläkare inom en till två dagar och till en specialist för konsultation eller operation inom cirka en till tre veckor.

Detta borde ansvariga i Region Skåne titta närmare på och få nya infallsvinklar för att förbättra vår nuvarande situation i Sverige. Jag vill bestämt säga att vår sjukvård är mycket bra. Vi har kompetens, kunskap och teknik och vi ligger långt fram vad gäller forskning inom många områden. Min erfarenhet är också att bemötandet inom vården är mycket proffsig när man väl befinner sig där.

Region Skåne har totalt 36 000 anställda, hur många av dessa arbetar inom sjukvården, det vill säga tar hand om patienter? Och hur många arbetar inom administrationen? Det är en fråga jag inte har lyckats få svar på.

I coronatider är det väldigt lätt att peka på pandemin som orsak men detta stämmer inte eftersom problemet fanns innan coronan. Gör en ny omorganisation i Region Skåne där man börjar överst i hierarkin och sedan gå nedåt. Nyanställ mer personal och låt alla arbeta med det de är utbildade till nämligen att vårda patienter.

Hoppas att ansvariga politiker och Region Skånes ledning kan ta tag i problemen och få ordning på de oacceptabelt långa väntetiderna.

BP Smygehamn

Annons
Annons
Annons
Annons