Insändare

Vart är partiet Liberalerna på väg och varför?

Som mycket mångårig liberal, bland annat som ordförande för partiet i Vellinge, numera medlem i partiets lokalförening i Trelleborg, är jag förfärad av den polarisering, som på dunkla grunder skett inom partiet.
Publicerad 24 mars 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Liberalerna är ett idéparti till skillnad från övriga riksdagspartier, som i traditionell mening är intressepartier, menar skribenten.
Liberalerna är ett idéparti till skillnad från övriga riksdagspartier, som i traditionell mening är intressepartier, menar skribenten.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Vid landsmötet 2018 var en stor majoritet för januariöverenskommelsen och att utesluta samröre med SD. Motståndarnas general, Mats Persson, höll ett avslutande brandtal i i vilket han manade till enighet framåt. Efteråt har han blivit en av Nyamko Sabunis mest devota tillskyndare.

Valet av Nyamko Sabuni till partiledare väcker ju också många frågor. Hon har ärligt deklarerat tvivel på januariöverenskommelsen, vilket ligger till grund för hennes agerande. Inte att förglömma, programmerad av firma Jakobsson&Leijonborg – lobbyister som företräder stora näringslivsintressen.

Partiet blir därmed uppbundet, vilket strider mot partiets grundläggande värden.

Liberalerna är ett idéparti till skillnad från övriga riksdagspartier, som i traditionell mening är intressepartier. De representerar respektive något som kan kokas ned till en kärnfråga: Arbetarrörelsen, världskommunismen, jordbruket, gröna vågen, invandringen, kapitalet, religiositet.

Frihet (till kropp och själ), rättvisa och jämlikhet präglar den humanism som utgör fundament för att Liberalerna alltid stått utanför det egenintresse, som i grunden andra partiet representerar.

Nu menar Nyamko Sabuni, att enda sättet för partiet att driva sina frågor är att vilja utgöra lydparti till SD – om partiet nu överhuvudtaget når riksdagsspärren.

Trelleborg Allehandas eminente Petter Birgersson delar som liberal ledarskribent tyvärr denna uppfattning. Menar dock att man inte ska ingå något skriftligt avtal...

Ponera att M och KD nu gör detta före valet, vilket ju inte verkar osannolikt, vilket val har då detta 2,5-procentparti? Att sätta emot SD?

I något som framstår som desperat taburettjakt, är Nyamko Sabuni med stödtrupper, beredda att dagtinga med partiets själ. I stället för att arbeta för ett enat parti har hon med hjälp ihärdigt arbetat för ökad splittring. Vilket inte tyder på goda ledaregenskaper.

De tirader, som regelbundet kommer från vår partiledare och partisekreterare, är väl för den insatte inte heller knappast något som tillverkats på partikansliet. Ytterst professionell propaganda.

Nu önskar man genom partirådet den 28 mars att välta landsmötesbeslutet av 2018. Detta framstår som att sätta sig över partidemokratin. Tendentiöst om en mindre klick ska köra över ett majoritetsbeslut. Extra landsmöte borde vara ett givet krav.

Det framgår, och har alltid framgått, att Liberalerna är ett borgerligt fast förankrat parti. Här hör vi hemma och visst, Alliansens återuppstående i första hand, utan samröre med SD. Annars rakryggat stå upp för liberala värden i opposition.

Partiets ideologi utgör dess själva existens.

Rune Roth, Beddingestrand