Annons
Insändare

Värna om djuren - flytta riset vid Valborg

Insändare • Publicerad 17 april 2009

Om någon några veckor skall vi åter få lyssna till de välkända vårsångerna och beskåda valborgsmässoeldarnas flammor, som stiger mot en mörknande vårhimmel. Men bakom detta ståtliga sceneri döljer sig ofta tragedier, som är oanade av såväl bålarrangörer som åskådare.

Inte sällan blir det en skräpig fjolårslövhög som blir bålets underlag. Kanske just denna innehåller en liten igelkott eller flera, som inte hunnit lämna vinteridet. Den död som väntar i lågorna blir oerhört plågsam.

Annons

Bålen byggs upp med ris och pinnar i ansenliga mängder. Just nu i vårtid är de flesta fågelarter i häckningstagen och för dem ter sig rishögarna särskilt inbjudande för bobyggning.

Det händer även att äggruvningen är full gång, då bålen tänds. Utan tvivel är det många fåglar som får gå en plågsam död tillmötes i lågorna.

Förr var det vanligt att samma dag som valborgsmässoeldarna skulle tändas flyttade man, det förväg samlade, bålmaterialet till annat ställe. På så sätt räddades de smådjur och fåglar, som man av erfarenhet visste uppehöll sig i rishögarna. Förhoppningsvis skall detta förfaringssätt komma till heders igen.

Föreningarna Djurens Vänners Riksorganisation.

Britt Lindström / ordf.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons