Annons
Insändare

Varierande åsikter om vad som kan gå an i en hamn

En gång i tiden fanns det i Skåre fiskeläge en mycket uppskattad möjlighet att i organiserad form, över disk, handla nyfångad färsk fisk.
Publicerad 14 november 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten delar med sig av sina tankar kring utvecklingen i Skåre hamn.
Skribenten delar med sig av sina tankar kring utvecklingen i Skåre hamn.Foto: Eva-Lisa Svensson

Yrkesfiskare Mikael Carlsson med hemmahamn i Skåre hade under många år en för ändamålet specialinredd vagn stående på kajen bredvid sin fiskebåt Anny. Ofta såg man en lång kö till vagnen de dagar han hade sin nedfällbara Färsk fisk-skylt synlig för trafikanterna på Kämpingevägen.

Att en yrkesfiskare säljer sin egen närfiskade färska fisk i en liten fiskehamn kan väl inte tyckas vara kontroversiellt?

Annons

Jodå. Det kan det visst vara.

Det hade nämligen till kommunen inkommit klagomål rörande vagnens placering. Dock sannolikt inte från någon av de nöjda kunderna.

Ett av klagomålen var att vagnen stod i vägen för och störde/skymde utsikten mot hamnbassängen.

En lyhörd kommuntjänsteman hörsammade det anonyma missnöjet. Fiskaren Carlsson fick en skriftlig uppsägning där han ålades att flytta vagnen från den plats där den stått under många år.

Det är inte utan viss förvåning man nu finner att det verkar vara fritt fram att kontaminera östra pirarmen med två! (herr- och damavdelning?) dyra arkitektritade och dessutom skattefinansierade trälådor att användas för ombyte till badkläder.

Att hamnens blygare besökare skall beredas möjlighet till att göra ett obetittat badklädesbyte verkar alltså nu, i denna onda tid, vara viktigare än att en yrkesfiskare okritiserat skall kunna få ihop till sitt levebröd genom att sälja sin fångst billigt direkt till konsument utan onödiga mellanhänder.

”Det är inte utan viss förvåning man nu finner att det verkar vara fritt fram att kontaminera östra pirarmen med två! (herr- och damavdelning?) dyra arkitektritade och dessutom skattefinansierade trälådor att användas för ombyte till badkläder.”
Trelleborgsnudisten

I gällande ”Detaljplan för Skåre hamn” kan man läsa citat: ”Hamnanläggningen med vågbrytare, fiskeskjul och nättorkplats har i sin helhet reserverats för hamnändamål.”

(Detaljplanen kan hittas på kommunens hemsida.)

Denna formulering i detaljplanen kan rimligen inte tolkas på annat sätt än att uppförandet av anordningar såsom hytter för byte till badkläder inte kan tyckas ha någon anknytning till områdets hamnkaraktär. Sådana tilltag är således inte i enlighet med riktlinjerna i detaljplanen. Den ovan nämnde yrkesfiskarens mycket uppskattade vagn för fiskförsäljning var däremot både till användning och utseende, till skillnad från badhytter, ett väl passande ”hamnändamål”. Helt och fullt i detaljplanens anda.

Detta var den nakna sanningen berättad av

Trelleborgsnudisten

Annons
Annons
Annons
Annons